Cambler

Nie przegap tych 5 składników pokarmowych

Słyszałeś o witaminy C i wapnia. Ale Masz już wyraz na wszystkich innych składników odżywczych, potrzebnych do zdrowego odżywiania?

Są szanse, nie dostaniesz tyle z ważnych składników odżywczych, jak te pięć, które dostać niewielką uwagę. Należy starać się je z żywności, ale jeśli myślisz, że udaje, zwrócić się z lekarzem na temat suplementów.

1. Żelazo

Nazwa symbolizuje siłę. Mimo to, do trzech z czterech dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym nie mam dość tego ważnego minerału, według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób. Przyczyny niedoboru żelaza obejmują krwawienie miesiączkowe i diet ubogich w żelazo.

Żelazo jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek, że transport tlenu przez organizm. Jest to również ważne dla układu odpornościowego i umysłowych.

Ilość żelaza potrzebne jest bardzo zróżnicowana pod względem wieku, płci i okoliczności. Twój organizm wchłania żelazo z wołowiny, kurczaka i ryby łatwiej niż żelazo z żółtka jaja, kasze, suszonej fasoli, grochu i ciemnozielonych warzywach liściastych.

2. Selen

Ten przeciwutleniacz mineralnych pracuje witaminy A, C i E, jak również z cynkiem mineralnej, do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Selen może pomóc nam uniknąć prostaty, jelita grubego i raka płuc, według badań w Harvard University, University of Arizona i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

Mięso, owoce morza, ziarna i nasiona zawierają selen, ale ilość w żywności zmienia się w zależności od tego, gdzie jedzenie było uprawiane. Selen występuje naturalnie w glebie i różne rodzaje gleby zawierają różne ilości selenu. W efekcie żywność hodowane w wysokiej gleby selenu zawiera więcej selenu naturalny.

Musisz 55 mcg dziennie, ale nie przesadzaj: Więcej niż 400 mcg na dobę może powodować zapalenie skóry, drgawki i inne problemy.

3. Witamina D

Aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D, głowa na zewnątrz: Twoja wątroba sprawia, że ​​witamina Po skóra absorbuje światło słoneczne. Z wyjątkiem oleju z ryb i niektóre tłuste ryby, jedzenie oferuje mało naturalnej witaminy D. Jest dodawana do mleka. Witamina D pomaga organizmowi wchłonąć i metabolizmu wapnia, wzmocnienie kości. Więc wystarczająco dużo witaminy D jest tak samo ważna jak wystarczających ilości wapnia.

Krem do opalania z SPF 30 lub większym pojawia się blokują produkcję witaminy D, dodaje. Użytkownicy ochrony przeciwsłonecznej może wchłonąć witaminy D z mleka - ale jeśli nie pije mleka, nie porzuci swoją ochrony przeciwsłonecznej. Zapytaj lekarza, co jest dla Ciebie.

Należy przestrzegać poniższych wskazówek przyjmowania. Więcej niż 2000 jm na dobę mogą być toksyczne.

4. Witamina K

Witamina K pomaga dokonać zakrzepów krwi i działa w wapń i witaminę D do budowy mocnych kości.

Normalny bakterii w Twojej pomocy układu pokarmowego, aby witaminy K. Aby zapewnić spożywać wystarczającej ilości witaminy K, jeść te zielone warzywa. Twój organizm może także witaminy K z jaj, mleka i mięsa.

Witamina K może zaburzać rozrzedzenie krwi leki Porozmawiaj z lekarzem, jeśli jesteś na takim leku lub nie jesteś pewien.

5. Cynk

Funkcje cynku w organizmie są liczne i zróżnicowane. Jest zaangażowany w działanie wielu enzymów. Szczególnych funkcji w ludzi są trudne do wskazania, ale ludzie, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości cynku są na większe ryzyko zaburzeń wzrostu, zapalenie skóry, wady wrodzone, zmniejszenie produkcji spermy, a zmiany w układzie odpornościowym.

Cynk jest bardzo popularny jako dodatek, ale twierdzi, że skraca przeziębienia wydaje się być nieuzasadnione.

Można znaleźć w wielu produktach, cynku, łącznie z czerwonego mięsa, otręby pszenicy, migdały, masło orzechowe, i tuńczyka. Wegetarianie potrzebują więcej cynku niż ludzi, którzy jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.

W liczbach

Zalecane dzienne spożycie tych pięciu witamin i minerałów:

  • Żelaza: Mężczyźni, 8 mg; kobiety: Premenopauza, 18 mg, jeśli w ciąży, 27 mg; postmenopauza: 8 mg, górna granica, 45 mg

  • Cynk: Mężczyźni, 11 mg, kobiety, 8 mg; górna granica, 40 mg

  • Witamina K: Mężczyźni, 120 mcg, kobiety, 90 mcg; Nie ma górnego limitu

  • Selen: Mężczyźni i kobiety, 55 mcg, górna granica, 400 mcg

  • Witamina D: Mężczyźni i kobiety, w wieku 50 lat i młodsze, 200 jm; w wieku od 51 do 70, 400 jm; w wieku 71 i starszych, 600 jm; górna granica, 2000 jm