Cambler

Czy błonnik zapobiega raka jelita grubego?

Jak włókno może pomóc

Najbardziej znany ze swojej zdolności do pomocy ludzi zatrzymać regularne, włókno nie był wysokim priorytecie odżywczych dla większości ludzi. Przeciętny Europejczyk dostaje tylko około 13 gramów błonnika dziennie. Ale tam już od dawna wyraźny związek między włókna i niektórych świadczeń zdrowotnych. Oprócz zapobiegania zaparciom, te korzyści to obniżenie poziomu cholesterolu i poprawy poziomu cukru we krwi dla osób z cukrzycą, a może nawet chroni przed rakiem. W 2008 roku amerykański Departament Rolnictwa zaleca, że ​​mężczyźni w wieku od 14 do 50 dostać 38 gramów błonnika dziennie, a po 51 roku życia uzyskać 30 gramów dziennie. Kobiety w wieku od 19 do 50 powinien dostać 25 gramów błonnika dziennie, a 21 gramów na dzień po 51 roku życia.

Włókno jest często określany jako rozpuszczalna lub nierozpuszczalna. Rozpuszczalny błonnik absorbuje wodę z wytworzeniem żelu. Rozpuszczalne włókna znajdują się w tych produktach.

  • Owies

  • Niektóre owoce

  • Fasola

  • Psyllium, który pochodzi z nasion babki typu

Włókna nierozpuszczalne nie wchłaniają wody i znajdują się głównie w całych ziaren i zbóż. Chociaż eksperci, że może być z różnych powodów, zarówno rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna mogą oferować ochronę przed rakiem.

Jednym ze sposobów może wpływać na ryzyko włókna nowotworu opiera się na fakcie, że ludzie, którzy jedzą więcej błonnika produkować więcej stolce. Włókno może zapobiec raka jelita grubego czy zwiększona stołek pochłania lub rozcieńczenie materiału rakotwórczych. Materiał ten jest nazywany rakotwórcze. Nierozpuszczalny błonnik mogą pomóc ponieważ porusza żywności przez korpus szybciej. Że może skrócić czas potrzebny na te substancje rakotwórcze, aby opuścić ciało.

Jest też inna teoria o tym, jak włókno może pomóc. Skupia się na tym, co dzieje się, gdy bakterie znajdujące się w jelitach zerwać włókno dół. Włókno fermentuje do produktów, które mogą mieć działanie ochronne w okrężnicy. Fermentacji włókien rozpuszczalnych jest myśl, aby okrężnicy bardziej kwaśne. Kwaśny charakter, pomaga oprzeć rakotwórczych.

Ile tak naprawdę wiemy?

Przyczyną zamieszania na jak wiele ofert włókien ochrona jest wyzwanie dokładnego pomiaru błonnika w diecie ludzi. Nie ma standardowej metody pomiaru różnych włókien w żywności. Nie ma również łatwy sposób wiedzieć, ile włókien, dociera do jelita grubego, gdzie może mieć skutki przeciwnowotworowe. W badaniach, które koncentrują się na włókna, ludzie często otrzymują kwestionariusze żywności nagrywać ile włókno jedzą. Kwestionariusze różnią. Że może produkować różne wyniki.

Katherine Tucker, PhD, jest dyrektorem programu badawczego oceny diety w USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie. Tucker wyjaśnia, "Badanie może zapytać, ile chleb biały i ciemny chleb spożywa. Ale ludzie mogą tłumaczyć "ciemny" chleb jak pumpernikiel lub żyta, który - ze względu na kolor, może wyglądać bogate w błonnik, ale rzeczywiście w większości wykonane z białej mąki rafinowanej ".

Tucker mówi, że ilość włókien w inne pieczywa mogą różnić się tak bardzo, że mniej szczegółowe badanie może powodować wadliwe wyniki - zwłaszcza jeśli wiele innych pokarmów bogatych w błonnik, nie są również wymienione w badaniu.

Ponadto, niektóre badania prosić ludzi, aby pamiętać, jak wiele włókien jedli w przeszłości - czasem aż od 10 do 20 lat. Są to dane, które nie są łatwe do zapamiętania i nie zawsze gwarantuje prawidłowe.

Tucker mówi, że za pomocą badań bardziej szczegółowych pytań na temat produktów spożywczych bogatych w błonnik może poprawić dokładność. Dodaje, że naukowcy powinni także większą liczbę osób z ujęć o dużej zawartości włókien, aby lepiej ocenić wpływ na raka jelita grubego, jeśli istnieje.

Sprzeczne doniesienia

Innym sposobem, aby badać wpływ błonnika jest porównanie ludzi w różnych krajach. Takie porównania wydają się wskazywać, że ci, którzy jedzą więcej owoców, warzyw i ziaren mają najniższe stawki raka jelita grubego. W roku 1970, badania obserwacyjne według badacza Davida Burkitt stwierdził, że rak jelita grubego rzadko w krajach afrykańskich. Widział też, że dieta była bogata Afryki w błonnik i uboga w rafinowanych węglowodanów, takich jak cukier.

Badaniach kontrolowanych, choć pokazują sprzeczne wyniki. Badanie punktu orientacyjnego, opublikowany w numerze The New England Journal of Medicine stycznia 1999 r., po ponad 88000 kobiet przez 16 lat. W badaniu oceniano całkowitej włókna, a także poszczególnych efektów owoców, warzyw, zbóż i włókien. Naukowcy nie znaleźli związku między niższych stawek na raka jelita grubego i błonnika. Dwa inne badania opublikowane w 20 kwietnia 2000, problem z The New England Journal of Medicine znaleziono też żadnego związku.

W przeciwieństwie do tego, Patricia Bebo, MS, RD, i koledzy, prowadził przegląd 16 badań na włókna i raka jelita grubego. Kiedy oni zauważyli, że 73% z tych badań znaleziono ogółem błonnik chroni przed rakiem jelita grubego i polipy. Kiedy zepsuł rodzaju włókna studiował, okazało się, że włókno owoców był najbardziej ochronne. Błonnik roślinny był obok. Błonnik zbóż był najmniej ochronne. Kilka badań, które klasyfikowane jako błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny znaleźć oba rodzaje ochrony przed rakiem jelita grubego.

Bebo mówi, ważne jest, aby spojrzeć na wszystkie badania, które zostały wykonane, a nie tylko kilka. Niezależnie od tego, jak dobrze zrobione szczególności badanie to, że zwraca uwagę, że daje tylko częściowy obraz.

Oddanie więcej błonnika w diecie

Artur Schatzkin, MD, PhD, który był głównym autorem jednego z badań, które wykazały brak korzyści z włókna, stwierdza, że pomimo negatywnych wyników, naukowcy nie są co sugeruje, że zmiana diety jest nieskuteczne w obniżaniu ryzyka dla raka jelita grubego. Podczas ostatnich badań budzą wątpliwości co do znaczenia błonnika, mówi, że wcześniejsze badania, które odnaleziono korzyści są nadal ważne. "Nie powiedziałbym, że to koniec historii. Powiedziałbym, że jesteśmy mniej pewni teraz i wrócić i zrobić lepsze studia. "A poza tym, włókno ma inne niekwestionowanych korzyści.

Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologicznej (AGA) zauważył, że badania wykazujące działanie ochronne błonnika obejmować spożycie błonnika 3 razy, co dostaje przeciętny Europejczyk. Dlatego zaleca AGA jedzenia 30 do 35 gramów na dobę całkowita włókna z różnych źródeł. Te powinny obejmować od 5 do 7 porcji owoców i warzyw, i "obfite porcje zbóż pełnoziarnistych."

Oto pobierania próbek żywności bogatych w błonnik można dodać do swojej diety, aby zwiększyć spożycie błonnika.

Od 10 do 15 g błonnika

  • 1 szklanka gotowane ciecierzyca (fasola garbanzo), fasola, soczewica, fasola lima lub

  • ½ szklanki Kellogg All-Bran zbóż

6 do 7 g błonnika

  • ½ filiżanki gotowanych suszonych śliwek

  • ¾ szklanki płatków otręby

3 do 4 gramów włókna

  • 1 średnie jabłko ze skórą

  • 1 pomarańczowy

  • 1 kromka 100% pieczywo pełnoziarniste

  • 1 szklanka gotowane ryż brązowy

  • 1 opakowanie płatków owsianych

  • ½ szklanki gotowane brokuły, marchew, groszek zielony lub

  • 1 mały pieczony ziemniak ze skórą

W tym wiele pokarmów bogatych w błonnik w diecie i regularne ćwiczenia są środki zapobiegawcze w celu zmniejszenia ryzyka dla raka jelita grubego. Wczesne wykrycie jest kolejnym czynnikiem kluczowym. Wcześniej rak jelita grubego występuje, lepsza szansa, że ​​można wyleczyć. Jeśli rak rozprzestrzenia się na zewnątrz jelita, to jest o wiele trudniejsze do wyleczenia.