Cambler

Rak gruczołu krokowego rolę w zapobieganiu pomidorów

Znasz odwieczne powiedzenie, "jabłko dziennie trzyma lekarza z dala." Cóż, może wkrótce być zmiana - "trochę sosu pomidorowego dziennie trzyma raka prostaty w ryzach." Jasne, że brzmi zbyt daleko idące, a połączenie potrzebuje więcej badań. Ale naukowcy są brzęczenie o potężnej fabryce chemicznej znaleziona w dużej mierze pomidorów i przetworów pomidorowych. To się nazywa likopen.

Likopen jest karotenoidy, substancja roślinna, która daje owoce i warzywa gamę kolorów - od żółtego do jasnej czerwieni. To się w pomidory, suszone morele, różowy grejpfrut, guawa, arbuz, i papai.

Likopen jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze to substancje naturalne występujące w owocach, warzywach, herbacie i soi. Naukowcy uważają, przeciwutleniacze mogą walczyć z rakiem z ich zdolności do walki z wolnymi rodnikami. Ciało zwykle czyni wolne rodniki, które pomagają zwalczać infekcje i wirusy. Jednak zbyt wiele z tych bardzo małych wiązek naładowanych może uszkodzić DNA w komórkach, które może prowadzić do wzrostu komórek nowotworowych.

Jaki to ma związek z rakiem prostaty?

Naukowcy uważają, likopen może działać jako silny przeciwutleniacz i kontrolować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w gruczole krokowym. Elizabeth Johnson, PhD, jest naukowcem, który studiuje karotenoidy i choroby. Ona mówi: "Spośród wszystkich karotenoidów lub pigmentów roślinnych, likopen ma najsilniejsze działanie antyoksydacyjne."

Jednak teorie te nie zostały jeszcze udowodnione. Jin-Rong Zhou, PhD, z Harvard Medical School i dyrektor Nutrition Metabolism laboratorium przy Beth Izrael diakonisy centrum medyczne w Bostonie, wyjaśnia, "Likopen pierwotnie związany z rakiem prostaty w badaniach populacyjnych. wykazały one, że ludzie, którzy jedli więcej pomidorów i produkty z pomidorów, takie jak sos do spaghetti, miały niższe stawki raka prostaty. Naukowcy wierzyli, likopen z pomidorów był ważnym składnikiem. Jeszcze nie ma bezpośrednich dowodów na to, jak likopen prac w tkance gruczołu krokowego. korzyści przeciwutleniacz jest jeden pomysł, ale nie jednoznacznie udowodnione. "

Sos pomidorowy i pomidory: nie równe

Johnson mówi, że pomidory są zdecydowanie najlepsze źródeł likopenu. Ale pewne rzeczy wpływa ile jest wchłaniana w organizmie.

"W przeciwieństwie do popularnego przekonania, że ​​zawsze lepiej jest świeży, jeśli chodzi o likopenu, świeże nie jest lepiej," mówi Johnson. Jednym z czynników, który przyczynia się wchłaniania, ile pomidorów są przetwarzane - czyli jeśli jest pokrojone w kostkę i ugotowane.

Johnson wyjaśnia "likopenu w żywności wiąże się w ścianach komórkowych roślin. Pomocą ogrzewania i krojenia zerwać tej strukturze urządzenia tak, likopen jest zwalniany i lepiej wchłaniany".

Tłuszcz wpływa także likopen. "Likopen jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że ​​potrzebuje trochę tłuszczu, aby zostać wchłonięte w jelicie," mówi Johnson. Więc sos pomidorowy lub dobrze ugotowane, pokrojone w kostkę pomidory z odrobiną oleju Wydajność więcej likopenu niż świeże, gładkie pomidorów.

Dlaczego nie po prostu pizzy?

Kilka lat temu, badania wykazały, że pizzę, z jego bogatych likopenu sosie pomidorowym, był związany z mniejszym ryzykiem dla raka prostaty. Ale jeśli myślisz, że to daje licencji jeść pizze super supreme, pomyśl jeszcze raz.

Pizza również praktyki związane z niezdrowym trybem życia.

Zhou mówi: "Ogólnie rzecz biorąc, pizza nie jest uważana za zdrowe jedzenie, ponieważ jest bogata w tłuszcze nasycone i zwykle brakuje warzyw sos pomidorowy lub pomidory na pizzy było bardziej prawdopodobne korzyści tutaj -.. Sama nie pizza"

Więc, co należy jeść?

"Ale ludzie nie powinni spodziewać się dodać kilka produktów z pomidorów na niezdrową dietę i że problem jest rozwiązany. Zamiast tego należy skoncentrować się jeść zdrowe diety bogate w różnych owoców i warzyw, które obejmuje pomidory i produkty pomidorowe."

Johnson dodaje, "do opowiedzenia jedną żywności lub grupy żywności jest wszystko w porządku, ale nie chcę iść za burtę. Jako ludzie, nie jesteśmy tylko zainteresowani raka. Jesteśmy także o choroby serca, cukrzyca, otyłość itp. Należy skupić się na całej diety, który pomaga zapobiegać wielu chorobom.

"Na szczęście, jest to niemal tak samo wiadomość dla wszystkich tych chorób - dietę bogatą w owoce i warzywa, a uboga w tłuszcz, który zawiera różnorodne pokarmy," mówi.

Zhou zgadza. "Likopen jest tylko jednym z wielu czynników. To prawdopodobnie oddziałuje z innymi chemikaliami roślin w pomidorach i innych owoców i warzyw w celu walki z chorobami. Więc cały diety wzór jest bardzo ważne."

Co z suplementów?

Suplementy likopenu spakować wysokich dawek karotenoidów do pigułek. Czasami kwoty te są o wiele bardziej, niż można jeść w typowej diecie.

Johnson uważa, że ​​suplementy likopenu są odwrotne do zamierzonych. "Wszystkie karotenoidy, w tym likopen, mają bardzo podobne struktury, które mogą rywalizować wzajemnie się wchłania. Więc jeśli przesadzić z jednej karotenoidów, można stracić na rzecz innego. Różne karotenoidy może obniżać ryzyko różnych nowotworów, więc można przegapić tych korzyści. "

Johnson dodaje, "suplementy Likopen są drogie i nie ma gwarancji, że są dobrze wchłaniane Porównaj butelkę soku pomidorowego z butelką suplementów likopen -.. Sok jest o wiele tańsze, bierzesz w realistyczny ilości likopenu, i uzyskać korzyści z innych składników odżywczych w soku. "