Cambler

Jedzenia, aby zapobiec dna

Dna moczanowa jest bolesną chorobą wywoływaną przez nadmiar kwasu moczowego (produkt odpadowy przez organizm). Kwas moczowy tworzy kryształy, które gromadzą się w stawach, przynosząc w ataku dny moczanowej. Alkohol i niektóre pokarmy mogą wywołać atak dny moczanowej. Poniżej kilka wskazówek do zmiany diety, które pomogą Ci zarządzać dna. Twój lekarz może pracować z Tobą w celu ustalenia najlepszego planu odżywiania dla Ciebie. Wiem, że dieta jest tylko jednym z elementów zarządzania dna. Zabierz swoje leki zgodnie z zaleceniami lekarza i wykonać inne wytyczne Twój lekarz dał ci.

Co ograniczać

Jedzenie zbyt wiele pokarmów zawierających puryny mogą zwiększać stężenie kwasu moczowego w organizmie i zwiększa ryzyko dla dna ataku. To może być najlepszy, aby ograniczyć te wysokie-puryny żywności:

  • Alkohol (piwo, wino). Możesz być poinformowani, aby unikać alkoholu całkowicie.

  • Niektóre ryby (anchois, sardynki, ikra ryb, śledź)

  • Niektóre wędliny (czerwone mięso, mięso przetworzone, Turcja)

  • Podroby (np. wątroba, nerki, grasica)

  • Rośliny strączkowe (takie jak suszonej fasoli, grochu)

  • Pieczarki, szpinak, szparagi, kalafior

Żywność, aby spróbować

Niektóre produkty mogą być pomocne dla osób z dną moczanową. Możesz spróbować dodać niektóre z poniższych pokarmów do diety:

  • Ciemne jagody: te obejmują jagody, jeżyny, wiśnie i czereśnie. Te jagody zawierają substancje chemiczne, które mogą obniżyć stężenie kwasu moczowego.

  • Tofu: Tofu, który jest wykonany z soi, jest dobrym źródłem białka. Badania wykazały, że może być lepszy wybór aniżeli mięsa dla osób z dna.

  • Kwasy tłuszczowe omega Kwasy te występują w tłuste ryby (takie jak łosoś), niektóre oleje (takie jak len, oliwek lub oleje orzechowe), lub nakrętki. Mogą one pomóc w zapobieganiu zapalenia z powodu dny moczanowej.

Poniższe wytyczne są zalecane przez Europejskie Stowarzyszenie Medycznej dla osób z dną moczanową. Twoja dieta powinna być:

  • Bogate w błonnik, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.

  • Niska zawartość białka (15% kalorii powinno pochodzić z białka. Wybierz chude źródła takich jak soja, chude mięso i drób).

  • O niskiej zawartości tłuszczu (nie więcej niż 30% kalorii powinno pochodzić z tłuszczu, a tylko 10% pochodzi z tłuszczu zwierzęcego).