Cambler

Połączenie między węglowodanów, błonnika

Kiedy ludzie mówią o węglowodany, to zwykle oznacza, skrobię i cukier. Czy wiesz, że włókno jest trzeci rodzaj węglowodanów? Na etykietach informacji o wartościach odżywczych, to liczy się na podstawie określenia całkowitej ilości węglowodanów.

Dla osób z cukrzycą, może to być mylące, jeśli chodzi o zrównoważenie węglowodanów i wystarczająco dużo błonnika. To dlatego, skrobie i cukry i błonnik wpływa poziom glukozy we krwi na różne sposoby. Oto jak można to zdrowe ilości błonnika w diecie i kontrolować poziom glukozy we krwi bez przesady na węglowodany.

Skrobia i cukry

Te węglowodany są rozkładane do glukozy na początku procesu trawienia. W rezultacie, skrobi i cukrów może spowodować stężenia glukozy we krwi szybko wzrasta. Aby utrzymać poziom glukozy z wybijanie zbyt wysoka, liczyć gramów węglowodanów ogółem jeść i próbować rozłożyć równomiernie węglowodanów posiłków. Jeśli żywności ma 5 gramów włókien lub więcej, odejmowanie tej liczby od liczby całkowitej węglowodanów. To daje bardziej dokładne oszacowanie, ile skrobia i cukier jesteś czasochłonne. Dobrym źródłem tych węglowodanów są owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste.

Włókno

Włókno jest niestrawny częścią pokarmów roślinnych. W przeciwieństwie do innych węglowodanów, włókna opóźniają wchłanianie cukru i pomaga poziom glukozy we krwi kontroli. Pomaga również czuć się pełna i zadowolony po jedzeniu, promuje regularne ruchy jelit i może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się, że osoby z cukrzycą jeść co najmniej 25 do 50 gramów błonnika dziennie. Owies; jęczmień; pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe i makarony; brązowy ryż; suszona fasola i groch, orzechy, owoce i warzywa; są dobre źródła.