Cambler

Jeść więcej roślin strączkowych dla lepszej kontroli cukrzycy

Jeśli masz cukrzycę typu 2, to pewnie już wiesz, że trzeba bacznie obserwować na to, co jesz. Niektóre produkty mogą mieć wpływ na to, jak dobrze zarządzać swoją chorobę. Ostatnie badania sugerują, osoby z cukrzycą powinny spróbować dodać więcej strączkowych do ich diety. Naukowcy odkryli, że jedzenie ich więcej, może obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi.

Kochający rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są pokarmy, które zawierają fasoli, soczewicy i ciecierzycy. Takie produkty są naturalnie bogate w białka i błonnika - dwóch składników, które mogą chronić zdrowie serca. Rośliny strączkowe są również oceniane na niski indeks glikemiczny, który mierzy ilość cukru w ​​żywności. Jedzenie żywności na niskim końcu indeksu może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy lepiej.

"Rośliny strączkowe, które zawsze uważałem za dobre dla serca, w rzeczywistości są dobre dla serca w sposób, którego nie spodziewałem się," mówi główny badacz David Jenkins, MD, z Uniwersytetu w Toronto. Wśród osób z cukrzycą, "nie tylko ich stężenie glukozy się lepiej, ale - i to nas zaskoczyło - to miało istotny wpływ na ciśnienie krwi."

Dla nauki, badacze mieli 121 ludzie jedzą albo 1 filiżankę roślin strączkowych lub 1 filiżankę żywności pełnoziarnistej dni. Po około trzech miesięcy, naukowcy odnotowali obie grupy zaobserwowano spadek poziomu cukru we krwi i ciśnienie krwi. Ale te rośliny strączkowe jedzenia mieli najwięcej poprawę w obu poziomach.

Skupiając się na lepszej diety

Eksperci podkreślają, że osoby z cukrzycą powinny koncentrować się na zdrową dietę. Rośliny strączkowe z pewnością może odegrać rolę w tym, nawet jeśli nie można jeść filiżankę dziennie. Inne badania sugerują, że rośliny strączkowe można obniżyć ryzyko wystąpienia Typ 2 cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka.

"Rośliny strączkowe będzie dobrze dla ciebie", mówi dr Jenkins. "Oni pomogą Ci utrzymać ciśnienie krwi w dół, a poziom glukozy we krwi pod kontrolą. Mogą pomóc utrzymać poziom cholesterolu w dół, też. "

Badanie to zostało opublikowane w ostatnim wydaniu Archives of Internal Medicine. Badanie było częściowo finansowane przez producentów Pulse Saskatchewan, organizacji non-profit reprezentującą strączkowych plantatorów w Kanadzie.

Zawsze porozmawiać z lekarzem, aby dowiedzieć się więcej informacji.