Cambler

Wędliny związane z chorobą płuc zaostrzeń

Zbyt dużo jedzenia mięsa obiad, boczek, parówki i takie może pogarszać objawy chorób dróg oddechowych, takich jak rozedma płuc i przewlekłe zapalenie oskrzeli, sugerują nowe badania.

Choroby te, które powodują zapalenie płuc, które sprawiają, że trudno osoba oddychać, są często zaliczane są do pojęcia parasol "przewlekła obturacyjna choroba płuc" (POChP). Zakażenia płuc, zanieczyszczenia powietrza lub dym tytoniowy są wspólne wyzwalaczy dla zaostrzeń choroby i może prowadzić do hospitalizacji wśród pacjentów.

W nowym badaniu, naukowcy w Hiszpanii poinformował, że azotany stosowane jako konserwanty w wędlin produkcji reaktywnych form azotu, które mogą uszkodzić tkankę płucną, a nadmierne spożycie tych produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko hospitalizacji u chorych na POChP.

Podczas dochodzenia, 274 POChP Pacjentów monitorowano średnio dwóch lat począwszy od ich pierwszej hospitalizacji dla tej choroby. Wśród innych informacji, uczestnicy zgłoszonych na ich spożycia wędlin, takich jak szynka, salami, kiełbasa wieprzowa i boczek.

Badanie, opublikowane w Marzec 8 zagadnieniu European Respiratory Journal, okazało się, że jedzenie dużych ilości wędlin - więcej niż jeden plasterek szynki na dzień, jako przykład - może nasilać objawy POChP, powodując ludzi z choroby być ponownie przyjęta do szpitala.

"Wyniki naszych badań stanowią pierwszy dowód, że nadmierne spożycie wędlin może pogorszyć progresji POChP. Wierzymy, że przestrzeganie aktualnych wytycznych żywieniowych, które zalecają umiarkowany lub sporadycznego spożycia wędlin, będzie wystarczający, aby uniknąć tego nadmiaru Ryzyko, "główny autor badania dr Judith Garcia-Aymerich, z Centrum Badań Epidemiologii Środowiskowej w Barcelonie, powiedział w komunikacie prasowym z Europejskiej Fundacji Płuc.

Inne niż ograniczenie pokarmów azotanów ładunkiem, "inne działania, takie jak indywidualne rzucenie palenia lub uprawiania aktywności fizycznej regularnie" może pomóc w zapobieganiu zaostrzeń choroby, dodała.

Autorzy badania zauważył, że ich badania był ograniczony ze względu na brak informacji na temat zmian w diecie pacjentów po ich pierwszej hospitalizacji.

Ponadto, podczas gdy badania wykazały związek między większą konsumpcją wędlin i zaostrzeń u pacjentów z chorobą płuc, to nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego.

Więcej informacji

US National serce, płuco i krew instytut ma więcej o POChP.