Cambler

Jak zrobić smaczniejsze warzywa

Aby pomóc zwiększyć swoje szanse na dobry stan zdrowia, dietetycy zalecają spożywanie więcej owoców i warzyw. Spożywanie dwóch filiżanek owoców i 2-1/2 filiżanki warzyw dziennie może zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, i wzmocnić swój układ odpornościowy.

Dodawanie więcej owoców do naszej diety jest łatwe dla większości z nas. To warzywa, które wiszą do wielu ludzi. Pomyśl, brukselka, brokuły, kalafior i inne mocne w smaku warzyw.

Jest to typowe dla ludzi, aby włączyć się w nos warzyw. Eksperci twierdzą, że każdy z nas rodzi się z słodyczy, które mogą nam odwrócić się od warzyw.

Wrażliwe na silne smaku

Wielu z nas ma także "gorzki ząb"-czułości chemicznej do siarkowych związku znaleziona w silnych smaku warzyw. Związek, Phenylthiocarbamide lub PTC, może pozostawić gorzki smak w tych, którzy są wrażliwi na to.

Jest jedna rzecz, mieć awersję Trwałość warzyw. Ale wiele osób zaczyna tracą smak warzyw około 55 roku życia, kiedy zaczynamy tracić węch. Wynik? Jeśli nie możesz wyczuć, że kukurydza, nie można spróbować albo.

Warzywa są jeszcze wystarczająco dobre dla ciebie, że, nawet jeśli wymaga to odrobiną syropu klonowego na szparagi, aby pójść w dół łatwiej, że warto, mówią eksperci.

Jeśli pomimo wszystkich wysiłków, warzywa nadal zostawiają cię odruch wymiotny, spróbować owoców zamiast. Wystarczy pamiętać, że owoce oferują mniej więcej takie same korzyści odżywczych jak warzywa, ale zwykle mają więcej cukru i kalorii.

Oto pięć wskazówek, przyjazny roślinne, które mogą przekonać do przyjrzeć się tej ważnej części pełnej diety:

Spróbuj podkradają ataku

Użyj rozdrobnione cukinia zamiast bułki tartej do wiązania klops. Dodaj pokrojone warzywa do spaghetti, sos taco, i napełniania makaron z serem. Dodaj mieszanych warzyw w puszkach zupy jarzynowej, a będziesz miał kilka smacznych porcji.

Spójrz na nieoczekiwane możliwości

Zabrać resztki z poprzedniego dnia, spakować do kieszeni pita i przykryć opatrunkiem ranczo niskotłuszczowej. Zostały obrane marchewki dziecka jako przekąska.

Znajdź warzywa w postaci chcesz

Mogłoby to oznaczać, świeże, zamrożone, lub w puszkach. Wielu ludzi, którzy dorastali w latach 1930 i 1940 może rzeczywiście wolą warzywa w puszkach. Przemyć puszki warzyw przed gotowaniem w celu zmniejszenia ich zawartości soli.

Nie przytłoczony

Pięć porcji dziennie? Nie panikuj. Pamiętaj, porcja to tylko 1/2 szklanki pokrojonych warzyw, 3/4 szklanki soku z warzyw i owoców, lub jedną filiżankę zielonych liściastych. Zapamiętaj dużą sałatkę z warzyw liczy jak kilka więcej niż jedną porcję.

Sprawiają, że wygodne

Zachowaj mrożonych warzyw w zamykanych workach. Zamrożone warzywa często utrzymywać dłużej niż świeże i może być lepiej choroby.

Pięć pakowane warzywa witaminy

Których pięć sztuk warzyw najlepsze witaminy pobić? Zapytaliśmy kilku ekspertów żywieniowych, i tu jest to, co mówią:

  • Brokuły. 1/2 filiżanki brokułów pakuje więcej niż cały zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy C, połowa Twój RDA witaminy A i szacunku ilości żelaza, wapnia i wszystko w około 20 kalorii.

  • Marchew. Bogate w beta-karoten, który staje witaminy w organizmie, jeden więcej niż marchew zapewnia dwukrotnie RDA witaminy A musimy. Beta-karoten w żywności może również chronić przed rakiem.

  • Kale. Jedna filiżanka gotowanej kapusty zawiera wszystkie witaminy C, czego potrzebujesz w dzień, większość z witaminą A, a także zdrowe ilości witamin z grupy B, witamina E, potasu, wapnia, żelaza, a nawet, co jest najtrudniejsze odżywczych, aby w odpowiedni ilości.

  • Pomidory. OK, więc to naprawdę owoce. Ale owocowy lub warzywny, średnich, głęboko czerwony pomidor daje połowę swojej RDA dla witaminy C, czwarty swojej RDA dla witaminy A, i dobrą dawkę potasu, co jest kluczowe dla zdrowych mięśni.

  • Fasola. 1/2 szklanki gotowanej fasoli nerek dostarcza duże ilości witamin z grupy B i 26 procent RDA żelaza, a tylko 100 kalorii i bardzo niską ceną.