Cambler

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Poszukiwanie odpowiedzi koła z powrotem do niektórych znanych zaleceń.

Nie ma gwarancji, oczywiście, ale większość z nas może zmniejszyć nasze szanse zachorowania na raka jelita grubego na kilka sposobów: nie jeść zbyt dużo czerwonego mięsa, nie dostaniesz ciężkie, ćwiczenia, i na miłość boską, nie palić.

Począwszy od około 50 roku życia, regularne badania - kolonoskopia jest bardziej preferowane - zwiększa szanse na uniknięcie raka jelita grubego i też przetrwać, nawet jeśli nie rozumiem. Przesiewowych raka jelita grubego działa, ponieważ jest zwykle wolno rosnące chorobą, która zaczyna się od polipów, małe, wystające narośli wewnątrz jelita grubego, które mogą zawierać komórek przedrakowych. Badania przesiewowe mają na celu znaleźć te polipy więc lekarze mogą usunąć je, zanim się w nowotworowe.

Powody, zwykle zwlekają

Ale faktem jest, że większość z nas wydają się odkładać badania przesiewowe, a może zwłaszcza, więc te, na raka jelita grubego. Krew utajona w kale Test polega zbieranie próbek kału. Sigmoidoskopia i kolonoskopia wymagają oczyszczonego z dwukropków. Preparat, który wiąże się z ciężkich środek przeczyszczający, a następnie dużo czasu w łazience, może być czymś w rodzaju próby. Wiele osób mówi, przygotowanie do zabiegu jest bardziej nieprzyjemne niż sama procedura.

Tzw. wirtualny kolonoskopia może być bardziej atrakcyjne. Ten test pozwala lekarza zobaczyć ten dwukropek z zewnątrz z tomografu komputerowego, a nie od wewnątrz endoskopu, więc jest to mniej inwazyjne i nie może powodować przypadkowego perforacji jelita grubego, a występowanie jeden na tysiąc z a- regularne kolonoskopia. Ale na razie, to nadal wymaga oczyszczone-z dwukropka, i to tylko wtedy, gdy pozostaje wirtualny polipy nie znaleziono. Jeśli są, trzeba będzie regularnie kolonoskopii, aby je usunąć. Poza tym, wirtualny kolonoskopia jest nadal uważane za eksperymentalne i nie mogą być objęte ubezpieczeniem.

Co do innych napomnień - cięcia z powrotem na czerwone mięso nie może być takie trudne. Ale różnica między słowem i czynem krosna szczególnie duży, jeśli chodzi o kontrolę wagi i ćwiczenia.

Więc musimy łatwiejsze, bardziej niezawodne sposoby zapobiegania raka jelita grubego, który jest trzecią co do częstości nowotworem w Europie (około 154 tysięcy nowych zachorowań rocznie), a drugi najbardziej śmiertelnych (52000 zgonów rocznie).

To nie jest zazwyczaj dziedziczone

Tak jak w przypadku wielu z najczęstszych nowotworów, niektóre nowotwory jelita grubego jest wyraźnie spowodowane przez dziedzicznych mutacji genetycznych, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale to dość rzadkie wydarzenie. Mniej niż 5% przypadków powodowane przez dwie główne zaburzenia genetyczne, które zostały zidentyfikowane dotychczas familial adenomatous polyposis i dziedziczonego niepolipowatego raka jelita grubego.

Kolejne 25% pacjentów należą do szarej strefie. Choroba przebiega w rodzinie, więc wydaje się, że niektóre odziedziczone podłoże genetyczne, ale wzór, który to dotyczy i która nie jest sugeruje inne sprawczym czynników.

Około 70% przypadków raka jelita grubego nie można wyjaśnić historii rodziny lub oczywistym czynnikiem odziedziczył. Lekarze czasem odnoszą się do nich jako "sporadyczne" przypadki choć są najczęściej. W większości przypadków, w związku z tym, rak jelita grubego ma więcej do czynienia z tym, co jemy, jak dużo ćwiczymy, ile ważymy, i wielu innych czynników.

Aspiryna jest zbyt ryzykowne

Na dobę, w małej dawce (81 - do 325 miligramów) aspiryny jest jedną z możliwości. Wiele osób już przyjmować aspiryny w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia drugiego zawału serca lub udaru mózgu - lub posiadania ich pierwszy jeden, jeśli wchodzą one do grupy wysokiego ryzyka (nie-bardzo-ekskluzywnego klubu, który zawiera ponad 40 wielu mężczyzn i kobiet po menopauzie ). Aspiryna również wydaje się mieć właściwości przeciwnowotworowe. W eksperymentach laboratoryjnych i zwierząt, stanowi to przeszkodę dla szybkiego podziału komórek, który jest związany z rakiem. I badania epidemiologiczne pokazują, że ludzie, którzy biorą aspirynę są o połowę prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, jak tych, którzy nie, chociaż wydaje się działanie ochronne pojawiają się dopiero po 10 lub więcej lat regularnego spożycia.

Kiedy aspiryna została wystawiona na próbę w randomizowanych badań, wyniki były różne - i mylące. Jedno badanie, które włączono osoby, które wcześniej miały polip stwierdził, że biorąc 325 mg aspiryny dziennie obniżone ryzyko zachorowania polip ponownie. Ale kolejny proces, który w porównaniu różnych dawek dziennie (81 mg vs 325 mg) stwierdzono mniejszą ilość skromnie ochronne, ale nie większy.

W 2007 r., US Preventive Services Task Force zaleca się przed podjęciem aspirynę - lub innego niesteroidowych leków przeciwzapalnych (Aleve, Motrin, inne) - w zapobieganiu raka jelita grubego, jeśli ryzyko raka okrężnicy jest średnia. Dobrze znane zagrożenia związane z tymi lekami (krwawienie jelitowe, zaburzenia czynności nerek, krwawienia "i" uderzeń) przewyższają ewentualne raka okrężnicy ochrony, eksperci zdecydowali. Ich rekomendacja nie odniósł ludzi w wyższej kategorii ryzyka, takich jak te, które miały polipów wykrytych podczas badania przesiewowego.

To bliżej połączenia, ale nawet wtedy stosowanie aspiryny nie jest rutynowo zalecane. Część myślenia jest to, że ludzie z wysokim ryzykiem powinien być częściej ekranowane tak, i że te dodatkowe badania znajdzie polipy na wczesnym etapie, mniej niebezpieczne.

Mimo to, nie ma miejsca na wykonywanie jakiś wyrok. Jeśli osoba z wysokim ryzykiem raka jelita grubego jest na niskim ryzykiem powikłań z aspiryną - i będzie korzystać z biorąc go z innych przyczyn (prawdopodobnie układu krążenia) - to jest to rozsądne, aby przynajmniej rozważyć aspiryny w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Siedem porad na temat tego, co będzie i nie będzie zmniejszyć ryzyko

1. Cofać się na czerwone i przetworzone mięso. Badania nie wyrównać idealnie, ale wiele punkt do zwiększonego ryzyka raka jelita grubego wśród ludzi, którzy jedzą dużo czerwonego (wołowina, jagnięcina, wieprzowina) i przetworzonego mięsa (boczek, szynka, gorąca psów, kiełbasy, i tak dalej). Ryzyko z przetworzonego mięsa może być większa niż jest z czerwonego mięsa. Dlaczego czerwone mięso może powodować raka jelita grubego nie jest jasne. Niektóre badania sugerują, że zawiera żelazo w hemie promuje wzrost i podział komórek nowotworowych. Kurczak nie wydaje się zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a jednym badaniu stwierdzono, może nawet zmniejszyć ryzyko.

2. Bądź aktywny. Czy jest lub wyłączenie pracy, aktywność fizyczna wydaje się chronić przed rakiem jelita grubego (ale co ciekawe, nie w walce z rakiem odbytnicy). Niektóre badania sugerują, że dostaniesz jeszcze większą ochronę, jeśli ćwiczysz intensywnie. Ale duńscy naukowcy stwierdzili, że w 2006 r. poziom aktywności nie było tak ważne, jak wiele różnych działań osób uczestniczyć w.

3. Pozostać szczupła. Badania Harvard zidentyfikować związek między otyłością a rakiem jelita grubego w 1995 roku. Pojawiły się pewne niuanse, od. Otyłych mężczyzn w każdym wieku są zagrożone, ale dla kobiet przed menopauzą ponad pomenopauzalnej otyłości jest niebezpieczne. Nadwagę (BMI od 25 do 29,9) zwiększa ryzyko, ale tylko połowę tego, co jest otyłych (BMI 30 lub wyższej). Trzewnej tkanki tłuszczowej, która gromadzi się w brzuchu i przylega do narządów jamy brzusznej, mogą stwarzać ryzyko większe niż w tłuszczu pod skórą, który poszerza biodra, uda i pośladki.

4. Odpowiednie spożycie wapnia jest wystarczająco dobre dla większości. Wysokie spożycie wapnia, mleka i zostały połączone, aby obniżyć ryzyko raka jelita grubego w badaniach epidemiologicznych. I jedna ważna próby wykazały, że u osób, które już nie miała polip usunięty, biorąc 3000 mg węglanu wapnia na dobę (1200 mg wapnia pierwiastkowego) zmniejsza ryzyko nawrotu o 20%. Ale kiedy codziennie wapnia (1000 mg) i witaminy D (400 jm) badano w przełomowym Inicjatywy Kobiet zdrowie nauka, że nie miał wpływu na raka jelita grubego cenach. Niektóre badania sugerują, że wapń jest ochronny, ale że dzienne spożycie ponad 1000 mg prawdopodobnie nie dodawać dużo. Inne dane sugerują, że zapłaciłeś zbyt wiele uwagi do wapnia i witaminy D jest prawdziwe reduktor ryzyko. Mężczyźni są wyraźnie zalecane przez Europejskie Towarzystwo Onkologii nie dostać zbyt dużo wapnia (1500 mg lub więcej na dobę), ponieważ duże ilości mogą zwiększyć raka prostaty ryzyko. Podsumowując: Ludzie, którzy mieli polipy powinny mówić do swoich lekarzy o suplementów wapnia. Wysokie poziomy dawek wapnia wykazano zmniejszenie ryzyka zachorowania więcej polipów. Ale inni mogą uzyskać wapnia, którego potrzebują przez zrównoważonej diety, który zawiera beztłuszczowe produkty mleczne oraz owoce i warzywa.

5. Nic specjalnego włókna. Ładowanie się na włókna kiedyś uważano nasza najlepsza obrona przed rakiem jelita grubego. Nie więcej. W badaniach klinicznych, z włókien nie pracował w celu zmniejszenia nawracające polipy, a dane epidemiologiczne, które chroni przed polipami po raz pierwszy jest nierówna. (Dieta bogata w błonnik wydaje się zmniejszać ryzyko chorób serca i cukrzycy, jednak, więc nie zapomnij o nim w całości). Całe ziarna są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ale mają również inne składniki. Wyniki z badania National Institutes of Health-AARP opublikowanego w 2007 roku wynika, że ​​zużycie całe ziarna, ale nie z włókna specjalnie, wiązało się z umiarkowanym zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

6. Terapia hormonalna nie jest wart inne zagrożenia. Jeśli rak jelita grubego były tylko problemem zdrowotnym, wiele kobiet może rozważyć podjęcie hormony zapobiec. W badaniu kobiet Health Initiative, kobiety po menopauzie, którzy brali kombinację estrogen-progestagen obniżyły ryzyko raka jelita grubego o 44%. Ale terapia hormonalna ma inne ryzyka związane (w tym raka piersi i chorób serca, w zależności od kiedy to podjęte w stosunku do menopauzy ), więc nie jest to zalecane w profilaktyce raka jelita grubego.

7. Get ekranowany. Liczba osób umierających co roku z powodu raka jelita grubego spada. Leczenie poprawiła, więc ludzie z chorobą żyją dłużej. Ale badania przesiewowe, więc nowotwory zostały złowione wcześniej, odegrał rolę. Europejskie Towarzystwo Raka zaleca, aby ludzie w średnim ryzykiem dostać swój pierwszy test przesiewowy w wieku 50 lat. Częściowo dlatego, że obejmuje kontrolę całego jelita grubego, kolonoskopia staje się coraz bardziej popularne. Jak często badania przesiewowe powinny być wykonywane, zależy oczywiście od tego, czy znajduje się coś podejrzanego. Pacjentów niskiego ryzyka (brak lub nieznaczne polipy) nie muszą dostać inny kolonoskopię na 10 lat. Pacjentów wysokiego ryzyka może być zaplanowane na badanie co trzy lata - a nawet częściej, niż to, w zależności od historii rodziny i innych czynników.

Kwas foliowy słabnie

Kolejnym kandydatem do profilaktyki raka okrężnicy-w-a-pigułka jest kwas foliowy, syntetyczną formą kwasu foliowego, który występuje naturalnie w zielonych warzyw liściastych i innych produktów spożywczych. Jedną z witamin z grupy B, kwas foliowy nosi wiele kapelusze, wszystkie z nich ważne. Jest to kluczowe znaczenie dla rozwoju czerwonych krwinek, a tym samym zapobiegania anemii. W Europie i innych krajach, mąki i ziarna są wzbogacane w kwas foliowy, gdyż zapobiega rozszczep kręgosłupa i inne wady wrodzone mające wpływ na rdzeń kręgowy. Wraz z innymi witamin z grupy B, kwas foliowy jest sprawdzane w sposób zmniejszania ryzyka zawału serca i udaru, a wyniki są mieszane. Stwierdzono nawet, badane w leczeniu depresji.

Na wierzchu wszystkich innych poświadczeń, kwas foliowy wygląda całkiem nieźle, jako czynnika przeciwnowotworowego. Jest to niezbędne do utworzenia cząsteczki DNA, które geny są wykonane, więc jeśli kwas foliowy jest niewiele, aberracje w DNA, które mogłoby prowadzić do mutacji rakotwórczych może rozwijać. Dowody z badań na zwierzętach wskazuje na ochronę raka z kwasu foliowego i epidemiologami odkryli połączenie między niskim spożyciem kwasu foliowego i rak okrężnicy, w szczególności u osób, które picia alkoholu (to samo dotyczy raka sutka ).

Z całej tej dobrej nowiny o kwas foliowy toczenia śledczy prowadzący rozprawę, że w porównaniu dawek aspiryny postanowił dodać kwas foliowy do ich badania. Ale ich raport w 06 czerwca 2007, zagadnieniu czasopismo Europejskiego Stowarzyszenia Medycznego (JAMA) nie było odmiany dobrej wiadomości. Wolontariusze, którzy wzięli tabletki badania kwasu foliowego (1000 mikrogramów na dobę) było więcej, nie mniej prawdopodobne, aby powtarzające się polipów niż ochotników, którzy brali tabletki placebo. Ponadto, duże polipy były częstsze w grupie kwasu foliowego i, ogólnie rzecz biorąc, duże polipy są bardziej narażone na rozwój raka niż w mniejszych.

Badacze stwierdzili również, że grupa kwasu foliowego miał więcej z innych rodzajów raka, zwłaszcza raka prostaty (24 przypadków w grupie kwasu foliowego vs dziewięciu w grupie placebo).

Wkrótce po tych wyników pojawił się w JAMA, badacze Uniwersytecie Tufts zgłoszonych w dzienniku, że stawki raka epidemiologii raka okrężnicy w Europie i Kanadzie zaczęła iść w górę po suplementacji kwasu foliowego rozpoczęła się w obu krajach w latach 1990. Chociaż wzrost mógłby równie dobrze być wynikiem coraz większej liczby ludzi pod kątem raka jelita grubego, czub badacze twierdzili, że wzrost w naszych przyjmowanie kwasu foliowego, dzięki suplementacji może być winien.

Więc co się dzieje? Czy kwas foliowy dołączyć do rosnącej listy witamin i minerałów (witamina A, witamina E, może selen), które go od bycia zdrowa na szkodliwe, gdy podjęte w dużych ilościach w formie tabletek? Nikt nie wie na pewno. Rzeczywiście, naukowcy Kępki wychodzili z siebie, aby podkreślić, że wyniki ich badań były do ​​myślenia, i daleko od rozstrzygające. Mimo to przypuszczenie, że być może nadmiar kwasu foliowego w naszej diecie paraliżuje systemy w jelitach, że metabolizmu witaminy. Inni teorię, że kwas foliowy w pewnych ilościach może zapobiegać powstawaniu raka jelita grubego, ale w dużych ilościach może "karmić" małe, mikroskopijne nowotwory czy są już tam jest.