Cambler

Serce zdrowe odżywianie

Co to jest zdrowe odżywianie serca?

Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, mogą przyczyniać się do rozwoju choroby serca w wieku dorosłym. Serce-dieta może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Europejska Akademia Pediatrii Komitetu Żywienia zaleca zdrowych dzieci w wieku 2 i starsze przestrzegać diety o niskiej zawartości tłuszczu (30 procent kalorii pochodzi z tłuszczów). Są to te same zalecenia dla zdrowych osób dorosłych. Dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza tłuszczów nasyconych, może zwiększać ryzyko dla dziecka chorób serca i otyłości w wieku dorosłym. Ważne jest, aby nauczyć dziecko o zdrowym odżywianiu, tak że może on dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych, jak dorosłych.

Ważne jest, aby nie wkładać dzieci poniżej 2 roku życia na diecie niskotłuszczowej, chyba że na dziecka służby zdrowia. Dzieci poniżej 2 roku życia potrzebują tłuszczu w diecie w celu promowania odpowiedniego wzrostu i rozwoju.

Co to jest tłuszcz nasycony?

Nasyconych kwasów tłuszczowych jest rodzaj tłuszczu, która znajduje się w produktach spożywczych. Ten rodzaj tłuszczu może zwiększyć organizmu całkowitego we krwi cholesterolu poziom więcej niż inne rodzaje tłuszczu. Najbardziej nasycone tłuszcze są stałe w temperaturze pokojowej. Niektóre pokarmy bogate w tłuszcze nasycone są następujące:

  • Masło

  • Ser

  • Serek śmietankowy

  • Boczek

  • Tłustych mięs

  • Skóra z kurczaka

  • Pełne mleko

  • Lody

  • Olej kokosowy

  • Olej palmowy

Co to jest nienasycony tłuszcz?

Tłuszcze nienasycone jest rodzaj tłuszczu, który znajduje się w żywności. Ten rodzaj tłuszczu nie zazwyczaj zwiększyć całkowity poziom cholesterolu we krwi w organizmie, gdy spożywane w umiarkowanych ilościach. Niektóre pokarmy bogate w tłuszcze nienasycone są następujące:

  • Oliwa z oliwek

  • Olej rzepakowy

  • Orzechy i nasiona

  • Masło orzechowe

  • Oleje roślinne i olej kukurydziany

Czym jest cholesterol?

Cholesterol jest woskowata substancja, która jest wykonana przez organizm i znajdują się w niektórych produktach spożywczych. Cholesterol znajduje się w żywności nazywa się cholesterolu w diecie. Cholesterolu w diecie znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego, takich jak:

  • Mięso

  • Kurczak

  • Ryba

  • Jajka

  • Produkty mleczne

Pokarmy roślinne (ziarna, owoce, warzywa) i nie zawierają cholesterolu. Jeżeli poziom cholesterolu we krwi w organizmie jest zbyt wysoki, to może zbudować cholesterolu w naczyniach krwionośnych i spowodować obrażenia.

Dokonywanie wyboru zdrowej żywności

Wybierz talerzu ikona jest wskazówką, aby pomóc Tobie i Twojemu dziecku zdrowo się odżywiać. My Plate może pomóc Tobie i Twojemu dziecku jeść różnych produktów spożywczych, zachęcając jednocześnie do odpowiedniej ilości kalorii i tłuszczu. USDA i US Department of Health and Human Services przygotowaliśmy następujące płyty żywności przypomnienie rodzicom w wyborze żywności dla dzieci w wieku 2 lat i więcej.

My Plate ikona jest podzielony na pięć kategorii grup żywności, podkreślając substancji odżywczych, co następuje:

  • Ziarna. Żywności, które są wykonane z ryżu, pszenicy, owsa, jęczmienia, mąki kukurydzianej lub innego ziarna zbóż są produkty zbożowe. Przykłady obejmują całe pszenicy, brązowy ryż i płatki owsiane.

  • Warzywa. Vary warzywa. Wybrać różne warzywa, w tym ciemnym zielonym, czerwonym i pomarańczowym warzyw, roślin strączkowych (groch i fasola) i warzyw bogatych w skrobię.

  • Owoce. Żadnych owoców lub 100 procentach liczby soków owocowych w ramach grupy owoców. Owoce mogą być świeże, konserwy, zamrożone lub suszone, i może być w całości, pociąć, albo puree.

  • Produktów mlecznych. Mleka i wiele żywności wyprodukowane z mleka są uważane za część tej grupy żywności. Skupiamy się na produktach tłuszczu lub o niskiej zawartości tłuszczu, jak również te, które są bogate w wapń.

  • Białka. Idź na chudego białka. Wybierz niskiej zawartości tłuszczu lub chude mięso i drób. Wary Twój wybór rutynowych białka więcej ryb, orzechy, nasiona, groch i fasola.

Oleje nie są grupy żywności, ale niektóre, takie jak oleje z orzechów, zawierające podstawowe składniki odżywcze i mogą być zawarte w diecie. Inne, takie jak tłuszcze zwierzęce, są stałe i należy go unikać.

Codzienne ćwiczenia i aktywność fizyczna powinna być również dołączona do zdrowego planu diety.

Odżywianie i aktywność porad:

  • Postaraj się kontrolować, kiedy i gdzie jedzenie jest spożywane przez dzieci poprzez zapewnienie regularnych razy dziennie posiłki z interakcji społecznych i demonstracji zdrowych zachowań żywieniowych.

  • Zaangażowanie dzieci w wyborze i przygotowaniu żywności i nauczyć ich dokonywać zdrowych wyborów poprzez zapewnienie możliwości do wyboru żywności w oparciu o ich wartości odżywczej.

  • U dzieci w ogóle, zgłoszone spożycie następujących są wystarczająco niskie, aby stanowić zagrożenie przez USDA: witaminę E, wapnia, magnezu, potasu, i włókna. Wybierz żywności z tych składników odżywczych, kiedy to tylko możliwe.

  • Większość ludzi trzeba zmniejszyć ilość kalorii przez nich żywności. Jeśli chodzi o kontrolę wagi, kalorii nie liczą. Kontrolowanie wielkości porcji i jedzenie nonprocessed pokarmów pomaga ograniczyć spożycie kalorii i zwiększenie składników odżywczych.

  • Rodzice są zachęcani do zapewnienia zalecanych porcje dla dzieci.

  • Rodzice są zachęcani do ograniczenia film dla dzieci, oglądanie telewizji i korzystanie z komputera do mniej niż dwie godziny dziennie i wymienić siedzący tryb działania z działaniami, które wymagają więcej ruchu.

  • Dzieci i młodzież potrzebują co najmniej 60 minut umiarkowanego do intensywnego wysiłku fizycznego przez większość dni dla utrzymania dobrego zdrowia i kondycji i zdrowej wagi podczas wzrostu.

  • Aby zapobiec odwodnieniu, zachęca dzieci do regularnego spożywania cieczy podczas aktywności fizycznej i napojów kilka szklanki wody lub innej cieczy, po zakończeniu aktywności fizycznej.

Aby znaleźć więcej informacji na temat zaleceń żywieniowych dla ludzi 2010 i do określenia odpowiednich zaleceń dietetycznych dla wieku dziecka, płci i poziomu aktywności fizycznej, należy odwiedzić stronę zasobów internetowych za linki do ChooseMyPlate.gov Wytyczne dietetyczne i 2010 miejsc. Należy pamiętać, że Mój plan Płyta przeznaczona jest dla osób w wieku powyżej 2 lat, którzy nie mają przewlekłych chorób zdrowia.

Zawsze skonsultować dziecka z lekarzem o swoich zdrowych wymogów diety i ćwiczenia.

Wytyczne do zmniejszenia spożycia tłuszczu:

  • Pokarmy piec, podpiec, lub grill zamiast smażenia w miarę możliwości.

  • Wybierz mięso o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk, ryby, chude mięso wieprzowe i chudej wołowiny (mięsa bez widocznego tłuszczu i bez skóry).

  • Ograniczenie mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak kiełbasa, boczek, hot-dogi, salami, pepperoni, Bolonii i smażone mięso.

  • Zwiększyć spożycie świeżych owoców i warzyw.

  • Użyj owoce jako deser zamiast deserów o wysokiej zawartości tłuszczu (np. lody, ciasta, ciasteczka).

  • Kwoty graniczne z dodatkiem tłuszczu, takich jak margaryna, masło, olej, sos sałatkowy i majonez.

  • Użyj niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak mleko o niskiej zawartości tłuszczu, o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu ser, o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowego śmietaną i ser, i niskiej zawartości tłuszczu lody.

Korekty żywności

Rozważmy następujące przykłady żywności dla zdrowszego odżywiania:

Kategoria żywności produkt

Jedz mniej

Jedz więcej

Mięso i jego substytuty, drób, ryby, fasola i orzechy

Regularne wołowina, wieprzowina, jagnięcina, wołowina mielona regularne, kawałki tłuszczowych mięsa

Drób z skóry, smażony kurczak

Smażone ryby

Regularne mięso obiad (Bolonia, salami, kiełbasa, parówki)

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, chude (90 procent chudego, dobrze przycięte przed gotowaniem)

Drób bez skóry

Ryb, skorupiaków

Przetworzone mięso przygotowany z chudego mięsa

Fasola i groch

Tofu i tempeh

Orzechy i nasiona

Jajka

Jajka sadzone na maśle

Białka jaj

Substytuty jaj

Produkty mleczne

Mleko: całe i 2 procent mleka

Jogurt: mleko pełne typy

Sery: Regularne sery (Europejska, cheddar, szwajcarski, niebieski, Monterey Jack, serek)

Mrożone desery mleczne: regularne lody

Mleko: beztłuszczowe (odtłuszczone), o niskiej zawartości tłuszczu, maślanka

Jogurt: beztłuszczowe lub niskotłuszczowe

Sery: rodzaje niskotłuszczowe lub beztłuszczowe

: Mrożone desery mleczne o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe lody, niskotłuszczowe lub beztłuszczowe jogurty mrożone

Tłuszcze i oleje

Olej kokosowy, z ziaren palmowych, olej palmowy, masło, smalec, tłuszcz piekarski, boczek, regularne majonez, śmietana, ser, sosy sałatkowe i tłuszcze trans

Nienasycone oleje: szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy, z oliwek, orzeszki ziemne

Niskotłuszczowe lub beztłuszczowe majonez, margaryna, śmietana, ser, sosy sałatkowe i

Ziarna (z pełnego ziarna i wyrafinowane ziarna)

Rafinowane ziarna, herbatniki, Cornbread, babeczki, naleśniki, śniadanie ciastka, pączki, wafle, granolas, smażony ryż i makaron i ryż pakowany Zaprawy

Pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż i zboża wykonane bez dodatku tłuszczu

Warzywa (ciemny zielony, czerwony i pomarańczowy, rośliny strączkowe, fasola i groch, warzywa bogate w skrobię i inne warzywa)

Warzywa smażone lub przygotowane z masłem, serem, sosem śmietanowym lub oliwki, awokado;

Świeże, mrożone lub w puszkach, bez dodatku tłuszczu lub sosu

Owoce (całe, cięte, puree, a 100 procent soku owocowego)

Smażone owoce lub owoce z masłem lub sosem śmietanowym

Świeże, mrożone, konserwowane lub suszone