Cambler

Choroby nerek: uzyskanie odpowiedniej ilości białka

Twój organizm potrzebuje białka do budowy i naprawy mięśni i kości. Ale jak organizm wykorzystuje białko, produkt odpadowy (azotu mocznikowego we krwi lub BUN) jest wytwarzana. Jeśli nerki nie może filtrować odpady z krwi wzrasta poziom BUN. Jeśli poziom jest zbyt wysoki, można zachorować. W związku z tym, należy kontrolować ilość spożywanego białka dziennie. Użyj tej jałmużny, aby Ci pomóc.

Pomiaru zawartości białka

Wiesz, ile gramów białka do jedzenia, ale większość porcje jedzenia są mierzone w uncjach. Skorzystać z poniższej tabeli, aby określić zawartość białka niektórych typowych produktów spożywczych.

Pierś z kurczaka

3-4 uncje

21-28 gram

Udo kurczaka

2-2 1/2 ounces

14-18 gram

Ryba

3 uncje

21 gram

Kotlet schabowy

2-2 1/2 ounces

14-18 gram

Rostbef

3 uncje

21 gram

Stek

3-4 uncje

21-28 gram

Hamburger

3-4 uncje

21-28 gram

Jajka

1 jajko

7 gram

Ser

1 uncja

7 gram

Jeśli jesz za dużo białka

Jedzenie zbyt dużo białka może powodować następujące:

Jeśli jesz za mało białka

Jedzenie zbyt mało białka może powodować następujące:

  • Utrata mięśni, osłabienie

  • Zmęczenie

  • Utrata masy ciała

  • Wolniejsze gojenie się ran