Cambler

Choroby nerek: jedzenie bezpieczną ilość potasu

Potas jest minerałem znaleźć w wielu produktach spożywczych. Ciało potrzebuje potasu, aby utrzymać serce pracuje normalnie. Ale jeśli nerki nie pracują dobrze, potasu może zbudować we krwi. W rzadkich przypadkach może to być zabójcze. Poprzez kontrolowanie ilości potasu jeść, można zachować bezpieczny poziom we krwi.

Korzystanie z instrukcji

Użyj tej serwującą przewodnik wraz z listy żywności poniżej. Zawsze stosować zgodnie z zaleceniami dietetyka w sprawie liczby i wielkości porcji do jedzenia. Ponadto, porozmawiać z dietetykiem przed jedzeniem żywności, które nie znajdują się na tej liście.

  • ___ dzienne porcje żywności, które mają wysoką zawartość potasu (250-500 mg na porcję).

  • ___ dzienne porcje żywności, które mają średnią zawartość potasu (150-250 mg na porcję).

  • ___ dzienne porcje żywności, które mają niską zawartość potasu (5-150 mg na porcję).

  • Można zastąpić wyboru żywności w następujący sposób:

Zawartość potasu w niektórych pokarmach

Warzywo

Owoc

Skrobie

Wysoki

Karczochy (1)

Bok Choy (½ szklanki)

Szpinak (½ szklanki)

Pomidory (½ szklanki)

Banany (1)

Cataloupe lub spadzi
(½ melona)

Pomarańcze (1)

Brzoskwinie, świeże (1)

Fasola, suszone (½ szklanki)

Soczewica (½ szklanki)

Ziemniaki (½ szklanki
lub 1 mały)

Dyni,
bataty (½ szklanki)

Medium

Brokuły (½ szklanki)

Marchew (½ szklanki)

Bakłażan (½ szklanki)

Papryka (1)

Jabłka (1)

Wiśnie (½ szklanki)

Brzoskwinie w puszkach (½ szklanki)

Gruszki, świeże (½ szklanki)

Chleb pumpernikiel
(1 kromka)

Chickenpeas,
gotowane (½ szklanki)

Kukurydza, świeża (½ szklanki)

Tortille kukurydziana (4 małe)

Niski

Szparagi (4 włócznie)

Fasola szparagowa (½ szklanki)

Kalafior (½ szklanki)

Ogórki (½)

Sałata, lodowa (1 szklanka)

Jagody (1 szklanka)

Grejpfruty (½ szklanki)

Winogrona (½ szklanki)

Truskawki (½ szklanki)

Arbuz (½ szklanki)

Obwarzanek, gładkie (1)

Chleb, biały (2 kromki)

Owsianka (¾ szklanki)

Makarony, zwykły (1 szklanka)

Ryż, biały (1 szklanka)