Cambler

Sugar rola w cukrzycy

Cukrzyca jest powszechnym zaburzeniem oznaczone przez podniesienie zawartości cukru we krwi. Cukrzyca rozwija się najczęściej, ponieważ trzustka jest kontuzjowany i nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości insuliny (cukrzyca typu 1) lub z powodu tkanki organizmu stają się odporne na insulinę, co wymaga więcej insuliny niż trzustka może produkować, aby utrzymać poziom cukru we krwi normalny (cukrzyca typu 2).

Chociaż większość pacjentów z cukrzycą typu 1 rozwija tę chorobę w dzieciństwie lub wczesnej dorosłości, a większość pacjentów z cukrzycą typu 2 są w życiu dorosłym, kiedy rozwijają się choroby, określenia cukrzyca młodocianych-(dla typu 1) i dla dorosłych (cukrzyca typu 2) dla spadły w niełaskę - albo typ może wystąpić w każdym wieku. Ponadto, terminy insulinozależną i insulino-zależna także została wycofana. Chociaż insulinoterapia jest typowe podejście do cukrzycy typu 1 albo typu choroby może (lub nie) wymagają leczenia insuliną.

Najczęstsze powikłania cukrzycy obejmują uszkodzenia oczu, choroby nerwowe i problemy z nerek, choć inne problemy - w tym zawału serca, udaru mózgu może wystąpić ze zwiększoną częstotliwością - ścięgien, stawów i choroby i infekcje. Leczenie często może opóźnić rozwój powikłań lub zapobiec ich całkowicie. Biorąc pod uwagę, jak często cukrzyca jest i jak wiele problemów może się rozwijać w rezultacie jaśniejsze zrozumienie przyczyny mogą prowadzić do skutecznych środków zapobiegania.

Przyczyną cukrzycy

Przyczyną cukrzycy w każdej jednostce jest zwykle nieznana, chociaż istnieje wiele teorii. W toku badania stara się lepiej zrozumieć, w jaki sposób ta choroba rozwija. Dobrze rozpoznane czynniki ryzyka to:

  • Dziedziczność

  • Otyłość

  • Leki

  • Infekcja wirusowa (chyba rzadko)

W ostatnich latach, regularne spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym "-" osoby, które są w stanie lepiej niż inni, aby zwiększyć poziom cukru we krwi natychmiast po zjedzeniu - został zidentyfikowany jako potencjalny czynnik ryzyka dla osoby rozwijającej się cukrzycy. Jednak wiele osób jeść tych pokarmów i nie rozwinie się choroba. Ponadto, żywność o wysokim indeksie glikemicznym (zdolną do zwiększenia własnej cukru we krwi w ciągu dwóch godzin) i mogą mieć podobną zawartość cukru jako żywność o niskim indeksie. To pozostaje obszar aktywnego dochodzenia, włącznie z możliwością, że utrzymanie diety o niskim indeksie glikemicznym może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, szczególnie u osób z rodzinną historią choroby.

Cukier i cukrzyca: rozwiać mit

Osób z cukrzycą jest na ogół zaleca się unikać żywności o wysokiej zawartości cukru i utrzymać dietę i plan jako lek, który utrzymuje normalny poziom cukru we krwi, jak to możliwe. Lepsza kontrola cukru we krwi może zmniejszyć ryzyko, że niektóre powikłania choroby będzie się rozwijać. Jednak to, że choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi i, ponieważ obniżenie poziomu cukru we krwi jest ważny cel terapii dieta bogata cukru nie powoduje choroby. Podwyższony poziom cukru we krwi jest wynikiem o cukrzycę, a nie przyczyna.

Zakładając, że podwyższony poziom cukru we krwi jest przyczyną cukrzycy jak przy założeniu, że kaszel jest przyczyną zapalenia płuc., A nie tylko sam cukier nie powoduje cukrzycy, nie ma przekonujących dowodów, że cukier powoduje inne problemy, że został zarzucać, takie jak nadpobudliwość. Wiele mitów medycznych rozwijać w tym kierunku.

Rozwiać ten mit odnośnie cukru może skorygować założenia wiele osób o rozwoju cukrzycy - że ludzie z tą chorobą przyniosły go na siebie przez jedzenie niewłaściwych rodzajów żywności. Chociaż prawdą jest, że unikanie otyłości może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, szczególne rodzaje żywności jecie może odgrywać niewielką lub żadną znaną rolę. I nie wszystkie osoby chore na cukrzycę ma nadwagę - to kolejny mit. Dla tych pacjentów, dziedziczności i być może inne czynniki nieodkryte są ważniejsze.

Najważniejsze

W ostatnich latach, badacze stwierdzili, że ruch, utrata wagi i leki do leczenia łagodnych wzrostem stężenia cukru we krwi (czasami nazywany "przedcukrzycowy") może opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2. Niestety, z wyjątkiem wykonywania i utrzymywania optymalnej wagi ciała, nie ma bardzo niezawodny sposób do zapobiegania cukrzycy. Trwają badania w celu identyfikacji genetycznych, immunologicznych, diety lub innych czynników środowiskowych, które przyczyniają się do rozwoju choroby, w nadziei na zapobieganie chorobom, zwłaszcza u osób z wysokim ryzykiem.. Ale teraz, pojęcie, że dieta bogata w cukier powoduje cukrzycę jest mitem medyczny, który pokazuje, jak efekt choroby może być mylone z jej powodu.