Cambler

Egg - cellent wiadomości, ale nie dla diabetyków

Szkodliwe skutki jaj były przesadzone, ale badania pokazują, że osoby z cukrzycą powinny nadal ograniczać ile jedzą.

Nie mogli umieścić Humpty Dumpty znów są razem, ale po upadku z łask, zwykłe jajko ma niezwykły powrót do odżywienia dobrej łaski. Jest jeszcze jedna istotna haczyk, choć: Wyniki badań sugerują, że nadal jaja są szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego zdrowia osób chorych na cukrzycę.

Jaja zawierają dużo cholesterolu jest około 200 miligramów (mg) na dużym jaj, wszystko to w żółtku. Europejskie Stowarzyszenie Serca zaleca, że ​​ludzie ograniczają ich dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg. Dwa jajka na śniadanie, a ty przekroczony swój cholesterolu budżetu na dany dzień. I cholesterolu w jajach - rzeczywiście, w cokolwiek jemy - ma tendencję do zwiększenia stężenia "złego" cholesterolu LDL we krwi. Naukowcy szacują, że każde dodatkowe 100 mg cholesterolu w codziennym wyniki diety w 2 miligramów na wzrost stężenia LDL w decylitr. Mimo to, że jest trochę mniej niż wcześniejsze szacunki. Co więcej, kilka badań wykazało, że jaja powodować wzrost dużych cząsteczek LDL, które wydają się być mniej szkodliwe dla tętnic niż mniejsze. Innym tally w dobrej kolumnie wiadomości: Podwyżki w cholesterol LDL wywołane są częściowo skompensowane przez wzrost "dobrego" cholesterolu HDL.

Dlaczego nie tylko biali?

Osoby chore na cukrzycę mogą spróbować zastąpienie białka jaj w niektórych przepisach. Niektórzy ludzie przysięgają, że trzy białe jajka omlet jest tak samo pyszne jak wersja żółtka-włączone. I bez ich żółtka, jaja są niskokaloryczne, bogate w białka i wolne od cholesterolu i tłuszczu. Ale pozostawiając żółtka się również odejmuje białka, wapnia, choliny, selen i inne składniki odżywcze zdrowe z sumy białek.

1 duże jajko z żółtkiem

1 duże jajko bez żółtka

Wapń

26 mg

2 mg

Kalorie

Cholina

126 mg

0,4 mg

Luteina i zeaksantyna

166 mcg

0 mcg

Fosfor

96 mg

5 mg

Białko

6.3 gram

3.6 gramów

Selen

15,8 mcg

6,6 mcg

Witamina

244 jm

0 jm

Epidemiologiczne jest jeszcze bardziej przekonujący w niektórych aspektach. Większość badań tego rodzaju, że śledzić ludzi przez długi czas - jak Framingham Heart Study oraz Health Study Harvard Nurses '- odkryli, że ludzie, którzy jedzą aż sześć jajek tygodniowo średnio nie są bardziej prawdopodobne, że to atak serca lub cierpią na udar niż osoby, które jedzą dużo mniej jaj, lub unikać spożywania ich w ogóle.

W rzeczywistości, teraz odwrócił wahadło pory, że niektórzy eksperci uważają, że jajko jedzenie powinno być wspierane jako sposób na utrzymanie wagi off, które zmniejszają ryzyka sercowo-naczyniowego, które kiedyś były jaja przypuszczalnie zwiększyć. Jajko ma sporo białka (około 6 gramów vs 8 w kubek chudego mleka), a białka wydaje się być dość sycące. Wyniki badania wykazały, że w 2007 r. zaproponował w tym jaj w diecie niskowęglowodanowej miały dodatkowy bonus wzrost poziomu HDL.

Cholesterol cutback

Przeciętny Europejczyk zużywa około 337 miligramów (mg) cholesterolu dziennie, przeciętna kobieta, 217 mg. Europejskie Stowarzyszenie Serca zaleca dzienny limit 300 mg dla większości ludzi, lub 200 mg, jeśli w przeszłości problemy z sercem. Nasyconych i trans, wzrost poziomu cholesterolu, więc moderowanie tłuszcz spożycie czerwonego mięsa i pełnotłuste produkty mleczne (głównym źródłem tłuszczów nasyconych) oraz przekąski i fast food (często źródłem tłuszczów trans) jest jednym ze sposobów na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu w dół.

Wyjątkiem cukrzycy

Dowody, że zwolnienie z jaj może nie mieć zastosowania do osób z cukrzycą sięga sposoby. Gdy naukowcy z Harvardu zgłoszonych w 1999 r., że spożycie jaj dzień jest mało prawdopodobne, aby przyczynić się do chorób układu krążenia, ale zauważył, że osoby z cukrzycą wydaje się być wyjątkiem, choć statystycznie, numery były zbyt małe, aby stanowcze oświadczenie.

W 2008 roku, w innym badaniu Harvard konsumpcji jaj okazało się, że śmiertelność z wszystkich przyczyn dla osób z cukrzycą zaczęła wspinać się jeść tylko jedno jajko w tygodniu i że podwoiła się dla tych, jedzenie siedem lub więcej tygodni. Natomiast wskaźnik śmiertelności dla osób bez cukrzycy nie idą w górę, aż osiągnął siedem spożycie jaj w tygodniu lub więcej. Nawet wtedy, wzrost był stosunkowo skromny 22%.

, Co wyraźnie brakuje badań i-jaja-cukrzycy jest gotowe wytłumaczenie, dlaczego jedzenie i choroba nie mieszać. Bity dowody sugerują, że osoby z cukrzycą może metabolizmu cholesterolu inaczej, ale nikt nie wypracowane dobre, solidne wyjaśnienia.

Uwaga, nawet jeśli nie masz cukrzycy: LDL może strzelać w górę, jeśli dodać pokarmy bogate w cholesterol, jak jajka do swojej diety. Badania wykazały, że niektóre osoby mają "hiper" do odpowiedzi cholesterolu. Nie ma mowy, wiedząc wcześniej, jeśli jesteś w tej grupie. Więc jeśli zaczniesz jeść dużo jajek, możesz poprosić o cholesterolu badania następnym razem do lekarza, tylko żeby być po bezpiecznej stronie.