Cambler

Co zrobić z wysokim poziomem cholesterolu

Artykuły o wysoki poziom cholesterolu jest wyblakły na niski szum w 2009 roku, jak inne tematy zdrowotne pobrać nagłówki. Ale poziom cholesterolu we krwi, a jego rola w chorobach serca i udaru mózgu nadal polecenie uwagi w kręgach medycznych. Pomimo spadku liczby zgonów z powodu zawału serca, choroby układu krążenia wciąż zabija więcej ludzi niż wszystkie nowotwory połączone i jest nr 1 przyczyną zgonów i niepełnosprawności w Europie. Jedna na sześć osób w wieku 20 lub więcej lat ma wysoki poziom cholesterolu i jest na zwiększone ryzyko chorób serca, bo z niego. To jest zła wiadomość.

Dobrą wiadomością jest to, że zagrożenie chorobami układu krążenia może być przecięty na pół przez połączenie skutecznych działań w zakresie zdrowia publicznego oraz indywidualnych działań na rzecz zmniejszenia główne czynniki ryzyka, takie jak wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca typu 2.

Zdrowego żywienia i regularne ćwiczenia są jednym z najskuteczniejszych broni w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Tak, są leki obniżające poziom cholesterolu zwane statynami, które wiele osób, aby utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Ale statyny nie są cudownym. Nie działają dla wszystkich, a niektórzy ludzie nie mogą ich tolerować. Inni ludzie mają ataków serca, mimo że bierzesz leki.

W 2009 roku, poszukiwanie alternatywnych, genetycznych i uzupełniających metod leczenia jest w pełnym rozkwicie, i nadal będzie prowadzić leczenie w nadchodzących latach. W międzyczasie, są środki można wykorzystać, aby dowiedzieć się, czy poziom cholesterolu jest w zdrowym zakresie, i co możesz zrobić, jeśli nie są. Cholesterol Education Narodowy Program (NCEP) wytyczne (patrz "cholesterolu w organizmie") są dobrym miejscem do rozpoczęcia. Więc jest to sprawozdanie.

Na tych stronach znajdziesz informacje na temat tego, co poziom cholesterolu powinny być i najlepszych sposobów ich zgodnie ze standardami 2009. Dowiesz się o badania cholesterolu, które wykraczają daleko poza standardowe kontroli lipidów; odkryć naukowych Vytorin, Zetia i innych leków; oraz szczegółowe dane na temat metod leczenia opartych na najnowszych 2009 dowodach naukowych. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka można coś zrobić. Ten raport może pomóc chronić swoje zdrowie i podejmować świadome decyzje o tym, co robić i jak to robić.

Cholesterolu w organizmie

Cholesterol należy do klasy związków znanych lipidów lub tłuszczy. Jeśli się uncja cholesterolu w ręku, możesz zobaczyć biało-żółty proszek woskowej, która przypomina bardzo drobnych odłamków od świecy. Dla ludzi i innych zwierząt, cholesterol i inne lipidy, jak konieczne światła i powietrza. Nasze ciała muszą im przetrwać. Cholesterol jest głównym składnikiem membran i struktur komórkowych, typu bloku strukturalnego w przypadku tkanek. Niektóre gruczoły używać go do produkcji kortykosteroidów i hormonów, w tym testosteronu i estrogenów. Pomaga wątroby wprowadzić kwasy żółciowe, których potrzebujemy do trawienia i wchłaniania tłuszczów, i to jest ważnym prekursorem witaminy D.

W rzeczywistości, poziom cholesterolu jest tak istotne, nasze ciało daje około 75% to na własną rękę. Podać resztę z jesz. Dietetycy używać słowa "dieta cholesterolu", aby odróżnić ten rodzaj można konsumować od rodzaju organizm produkuje. Jeśli jesteś dorosły, który zjada tylko 200 do 300 miligramów (mg) cholesterolu dziennie (jeden żółtko zawiera około 200 mg), twoje ciało będzie dodatkowe 800 mg dziennie, większość z nich w wątrobie, a niektóre w cienkim. Więc nawet jeśli były w stanie wyeliminować każdy kęs cholesterolu z diety, wątroba będzie robić na tyle aby zaspokoić potrzeby organizmu, łączenie go z takich surowców jak: tłuszcze, cukry, lub białek.

Wszystkie te hamburgery

Wszystkie te hamburgery

Co idzie w nie wszystko wyjdzie. Lata jedzenia tłustych mięs, takich jak wysokiej zawartości tłuszczu, sery i ciasta z linii tętnic blaszki ładunkiem cholesterolu - zawał serca lub udar mózgu czeka się stało.

HDL, LDL i inne cząstki lipidowe

Krwiobiegu zapewnia stały dopływ cholesterolu i innych lipidów do komórek w całym organizmie. Ten proces nie jest prosty. Lipidy i krwi są jak olej i woda, nie mieszają się. Jeśli twoja wątroba lub jelita po prostu rzuciła lipidów w krwi, to oni się bezużyteczne globs zastygać.

Aby obejść ten problem, ciało pakiety mikroskopijnych cząsteczek tłuszczu do białka, które mieszają pokrytej łatwo przepływu krwi (patrz rysunek 1). Te małe cząstki, zwane lipoproteiny ("lipid" oraz "białko"), transportu cholesterolu i triglicerydów, dwa związki niezbędne do budowy komórek, w całym organizmie.

Lipoproteiny - które pochodzą z różnych typów, wielkości i kształtów - wykonuje szereg funkcji. Bardzo duże cząstki zwane chylomikron prowadzi głównie triglicerydów (TG) albo tłuszcze. Lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL) cząstki dostaw wolnych kwasów tłuszczowych do tkanek, a także tłuszczów transportowych. Skręcić w lipoproteiny VLDL lipoproteiny niskiej gęstości (LDL), źródłem "złego" cholesterolu we krwi. Chylomikrony, VLDL i LDL wszystkie białka przenoszenia apolipoproteiny B (Apo-B). Dwa inne apolipoproteiny zwane apoA1 i apoA2, podróżować z HDL "dobrego" cholesterolu. Czasami są one wykorzystywane jako zastępcze środki poziomów HDL.

Jak same nazwy wskazują, że różne rodzaje lipoprotein mają różne gęstości. Chylomikrony są największe i najmniej gęsty, HDL, najmniejszy i najbardziej gęsty. Wyższy stosunek tłuszczu do białka, niższa gęstość cząstek lipoprotein - to znaczy więcej tłuszczu oznacza niższą gęstość. Każdy rodzaj zawiera cząstki widmo lipoprotein, które różnią się gęstością i względnych proporcji lipidów i białek.

Numer można uzyskać z badania cholesterolu, nazywa swoją "całkowitą" cholesterolu, mierzy poziom cholesterolu we wszystkich innych cząstek razem. Ważne jest, aby pamiętać, że całkowity poziom cholesterolu obejmuje zarówno "złych" cząsteczek LDL, które dostarczają cholesterol do tkanek, takich jak ściany tętnic, jak i "dobry" HDL, że wyjmujesz go i odsyłając go do wątroby do wydalania. Ponieważ większość ludzi nosi około 70% ich całkowitego cholesterolu w LDL, całkowity cholesterol jest badanie dość dobrym predyktorem choroby wieńcowej. Ale inni ludzie mają więcej cholesterolu w HDL. Dla nich całkowita liczba nie jest tak istotne. W ogóle, trzeba wiedzieć, jak dużo cholesterolu HDL jest i ile jest LDL, ponieważ dystrybucja określa ryzyko chorób serca.

W odniesieniu do chorób serca, najważniejsze są lipoproteiny HDL, LDL i VLDL. Inne ważne lipidy m.in. trójglicerydów i lipoprotein pośredniej gęstości lub IDLs (resztki VLDL, które z kolei w LDL). Istotne znaczenie ma również działanie kombinacji LDL + VLDL + IDL nazwie "cholesterol, nie-HDL" (patrz "cholesterol, nie-HDL"). Wiele czynników przyczynia się do miażdżycy (lub twardnienie tętnic), ale podwyższony poziom cholesterolu są w centrum jego inicjacji i progresji. Są również kluczową rolę w jej klinicznych konsekwencji - atak serca, udar mózgu, choroba naczyń obwodowych i niewydolności serca.

Rysunek 1: historia cząstki

Historia cząstki

Cztery rodzaje cząstek zawierających tłuszcz zwanych lipoprotein krążyć w krwioobiegu. Najmniejszy i najgęstsze to lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL, w lewo), które zawierają więcej białka niż tłuszczu (cholesterolu i trójglicerydów). Największe i najniższe cząstki gęstości są chylomikrony (z prawej), które zawierają więcej tłuszczu (głównie triglicerydy).

Cholesterolu z żywności do

Jak jesz, twój jelito wchłania tłuszcz z pożywienia. Enzymy jelitowe szybko zdemontować długie złożone cząsteczki tłuszczu w ich skład kwasów tłuszczowych zmontować je do nowych cząsteczek triglicerydów i pakować je - wraz z niewielką ilością cholesterolu - w chylomikrony (patrz fig. 2). Ilość cząstek bogatych w triglicerydy w krwi wzrasta przez kilka godzin po posiłku, jak jelito prasowe zapory chylomikronach wypełnionych trójglicerydów. Dlatego jesteś proszony o szybki przed udaniem się na badanie cholesterolu, który mierzy różne lipidów we krwi. Jeśli tego nie zrobisz, ilości trójglicerydów pojawiają wyższa niż zwykle, co zniekształca odczyty innych lipidów, jak również (patrz test cholesterolu "," bardziej na badania cholesterolu).

Jednocześnie, węglowodany i białka w diecie, które są wchłaniane z jelit przechodzą do wątroby, która zamienia je na cząsteczki trójglicerydów, pakietów im białek zwanych apolipoproteiny i cholesterolu, i uwalnia wynikające VLDL do krwi (patrz rys. 3). Jako chylomikrony i VLDL trakcie całego ciała czasowo przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych w tkance mięśniowej, że zapotrzebowanie na energię w tkance tłuszczowej lub (tkanki tłuszczowej), która magazynuje energię. Enzymy się wzdłuż i usunąć większość obciążenia cząsteczek triglicerydów, które są następnie transportowane do wnętrza komórek mięśniowych i tłuszczowych. Jak triglicerydów jest odprowadzana z cząstek chilomikronów lub VLDL, ochronne płaszcze białkowe cząstki "są uporządkowane i rekonfiguracji, głównie dając im nową etykietę adresową, które można przeczytać w wątrobie i innych tkankach, które odbywają się lipoprotein.

Rysunek 2: jak jedzenie staje się cholesterolu

Jak jedzenie staje się cholesterolu

Stworzenie LDL

Oba chylomikrony i VLDL stają się coraz mniejsze i bardziej gęsta, jak zrezygnować z tłustego niskiej gęstości ładunku. Ostatecznie, pozostaje tylko materiał opakowania - białka i cholesterol - i część pierwotnego triglicerydów. Wątroba filtruje pozostałości chylomikronów z systemu i przetwarza swoje składniki. Jednakże wiele z tych triglicerydów VLDL zubożonej pozostałości (IDLs) prowadzenia cyrkulacji i poddawane dalszej modyfikacji ich zawartość lipidów i protein. Z biegiem czasu, IDL staje LDL.

Praktycznie wszystkie komórki w organizmie może trwać i używać LDL do ich indywidualnych potrzeb cholesterolu, ale są zazwyczaj więcej cząstek LDL w obiegu w danym czasie niż organizm może korzystać. Twoja wątroba usuwa nadmiar z krwi i wykorzystuje ją, aby więcej kwasów żółciowych lub nowe lipoprotein. Ale jeśli wątroba nie nadąża z dostawą LDL, cząstki mogą skończyć się w niewłaściwych miejscach - zazwyczaj w naczyniach krwionośnych.

Rysunek 3: dawać i brać: poziom cholesterolu we krwi

Prawa i obowiązki: poziom cholesterolu we krwi

Wątroba uwalnia VLDL tłuszczu ładunkiem do krwiobiegu. VLDL wysłać część swoich trójglicerydów tłuszczowych do mięśni ciała i tkanki tłuszczowej, a VLDL stać się bogatym w cholesterol LDL. Organizm potrzebuje LDL do wielu funkcji, ale często jest więcej LDL niż organizm potrzebuje. W takim przypadku, są one osadzane w ściankach naczyń krwionośnych w postaci płytki bogatej w cholesterol, które mogą powodować chorobę. HDL są śmieciarze, zgarnął cholesterolu i przenoszenia go z powrotem do wątroby, do dyspozycji.

Rola HDL

Cholesterolu HDL oczyszcza się z krwi i ściany tętnicy i zabiera go do wątroby, do dyspozycji (patrz rys. 3). W tej roli, chroni przed zawałem serca, udar i miażdżyca. Badacze, że może to również ochronę poprzez zmniejszenie liczby białych krwinek, które rozpoczynają proces zapalny, który prowadzi do blokowania tętnic blaszki. Według przeglądu badań, więcej HDL masz, obniżyć ryzyko udaru mózgu lub zwężeniem tętnicy szyjnej.

Jeśli stężenie HDL są zaniżone, istnieje wiele sposobów - od regularnych ćwiczeń do leków - do ich podniesienia. Niacyna i fibratów, na przykład, może zwiększyć poziom cholesterolu HDL.

Cholesterolu nie-HDL

Natomiast cholesterolu LDL od dawna koncentruje wysiłki redukcji cholesterolu, naukowcy zidentyfikowali kilka innych, w tym lipoprotein VLDL i IDL, które również wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Cholesterol, nie-HDL cholesterol odnosi się do wszystkich innych niż HDL - to znaczy suma LDL, VLDL, a poziomy cholesterolu IDL. Możesz znaleźć swój poziom nie-HDL poprzez odjęcie od całkowitej HDL cholesterolu czytania. Eksperci sugerują, że poziom nie-HDL może być tak dobre, jak, lub nawet lepiej niż, poziomu cholesterolu LDL do przewidywania choroby serca czy miażdżycy. Jeśli masz normalne LDL, ale wysoki poziom triglicerydów, eksperci zalecają ocenę stężenia nie-HDL do ewentualnego leczenia.

Cholesterol nie-HDL podróżuje z cząstek zawierających apoB, które powodują tworzenie się blaszek w tętnicach. Te cząstki, które mogą być łatwo zidentyfikowane, może być ważnym celem w zapobieganiu i leczeniu podstawowym u pacjentów z innymi czynnikami ryzyka.

Szybki fakt

Wśród osób, które przeżyły pierwszy atak serca, 18% mężczyzn i 35% kobiet będzie miało drugi atak serca w ciągu sześciu lat.

Trójglicerydy

Dobre tłuszcze, złe tłuszcze oraz w między tłuszczami mają jedną wspólną cechę: wszystkie one zawierają trójglicerydy. Triglicerydów składa się z trzech łańcuchów kwasów tłuszczowych, związanych ze szkieletem zwanego glicerol. Ilość triglicerydów we krwi wzrasta i spada w ciągu dnia. Po posiłku tłuszczowym, triglicerydy mogą być tak obfite, że oddać krew mleczny odcień. W ciągu kilku godzin, są w większości wyczyszczone.

Triglicerydy są uważane niezależnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Osób z wysokimi poziomami bywają otyłość i mają cukrzycy typu 2, oporności na insulinę (niezdolność mięśni skutecznie wchłaniać glukozę, w odpowiedzi na insulinę) oraz inne czynniki ryzyka. Uwzględniając zarówno wysoki poziom triglicerydów i niskie stężenie HDL daje na szczególnie wysokie ryzyko.

Badania wykazały, że stosunek triglicerydów do HDL (TG / HDL) jest silnym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej rozległego. Współczynnik zależy od równowagi pomiędzy tymi dwoma, a nie leczenia. Wytyczne powiedzieć to pożądane, stosunek cholesterol TG / HDL mniejszy niż 3,5.

Lekarze tradycyjnie testowania trójglicerydów po całonocnym tak, że wyniki nie są odrzucane przez co właśnie jadłem. Jednak dwa raporty w czasopiśmie Europejskiego Stowarzyszenia Medycznego wskazują, że badania na trójglicerydy dwie do czterech godzin po posiłku oferuje lepszą miernik ich wpływu na choroby serca. Praktyka ta, jednakże, nie jest szeroko stosowany, ponieważ badania poziomów LDL w tym samym czasie, wymaga na czczo.

Połączenie cholesterolu

Cholesterolu pierwszy podejrzany o odgrywanie roli w rozwoju chorób serca ponad sto lat temu, gdy naukowcy odkryli substancję tłuszczową jak w zatkanych tętnic wieńcowych ludzi, którzy zmarli na atak serca. Wcześni badacze uważali, że niektóre substancje w białka zwierzęcego doprowadziły do ​​narastania tłuszczowej wewnątrz tętnic, choć teoria ta przyćmiło odkrycie 1912, że sam poziom cholesterolu może być przyczyną zatkania tętnic się z grudek tłuszczowych lub zmian.

W tym samym czasie, punkt orientacyjny Framingham Heart Study, które rozpoczęło w następstwie długotrwałego układu krążenia ponad 5000 mężczyzn i kobiet w jednym miasteczku w stanie Massachusetts, także skupia uwagę na poziom cholesterolu. W roku 1966, wczesne wyniki wykazały, że uczestnicy, których poziom całkowitego cholesterolu we krwi 240 mg na szczycie na decylitr (mg / dl) były bardziej narażone na rozwój choroby serca niż osoby z niższym poziomem cholesterolu, wszystkie inne czynniki są takie same.

Na początku lat 1990, kilka dużych pięcioletnie badania wykazały, że stosowanie statyn - klasa leków obniżających poziom cholesterolu, który w 2009 roku obejmuje lowastatynę (Mevacor), prawastatynę (Pravachol), simwastatyny (Zocor), atorwastatynę (Lipitor), fluwastatyna (Lescol), rosuwastatynę (Crestor) i ich wersje generyczne - może wyciąć śmierci i niepełnosprawności z powodu choroby układu krążenia o około 30%, głównie poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ale wysoki poziom cholesterolu nie jest tylko - a może nawet najważniejsze - przyczyną chorób serca (patrz "Co powoduje choroby serca"), a po miażdżyca zaczyna, nawet niższy poziom LDL może nie wystarczyć, aby zatrzymać jej postęp. W 2009 naukowcy patrząc połączenie alternatywne lub dodatkowe terapie, takie jak stosowanie statyn ze środkami przeciwzapalnymi lub immunoterapię. Ostatecznie obietnica terapii genowej i nowych celów terapeutycznych będzie wywierany.

Szybki fakt

Poziomy cholesterolu mierzony miligramów na decylitr (mg / dl) lub tysięcznych grama na każdej dziesiątej litr. Wartość 240 mg / dl jest odpowiednikiem rozpuszczenie o szczyptą cholesterolu - około jedna trzecia uncji - w galon wody.

Rola diety

Zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, ale przekonujące dowody wskazują, że dieta może być potężnym sprzymierzeńcem w walce z nim. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli załadować na owoce, warzywa, ryby i produkty pełnoziarniste, i obniżyć niezdrowych tłuszczów znajdujących się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz komercyjnych pieczywa.

Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Tłuszcze nasycone (mięso, produkty z całego tłuszczu mleczne, jaja) i zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego i LDL, natomiast tłuszcze nienasycone zmniejszyć je. Tłuszcze trans, to sztucznie utworzone częściowo utwardzone oleje często w margarynie i handlowych pieczywa, są szczególnie niebezpieczne i producenci żywności i restauracji w 2009 r. odpowiadają poprzez usunięcie tłuszczów trans z ich produktów. Chociaż może to być trudne, niemożliwe do wyeliminowania wszystkich niezdrowych tłuszczów z diety, uzasadnione celem jest zastąpienie tłuszczów nienasyconych do nasyconych i tłuszczów trans jeśli możliwe. Jest to także dobry pomysł, aby gotować potrawy z użyciem tłuszczów jedno-lub wielonienasyconych, takich jak oleje roślinne i oleje z orzechów, a nie tłuszcze zwierzęce lub częściowo uwodornione tłuszcze, takie jak te znajdujące się w masło, smalec, margaryna i skracania. Sprawdź etykiety, ponieważ wiele wersji margaryna i skrócenie wyeliminowaliśmy tłuszcze trans.

Czasami nawet najzdrowsze diety nie może zwalczyć wysoki poziom cholesterolu. Niektórzy ludzie są genetycznie predysponowani do posiadania wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, niezależnie od wartości cholesterolu i rodzaju tłuszczu jedzą. Dla większości ludzi, choć, poziom cholesterolu we krwi są ściśle związane z ilości niezdrowych tłuszczów w żywności.

Tabela 1: białko i serce ryzyko c-reaktywnego

Poziom ryzyka

wynik hsCRP

Niskie ryzyko

poniżej 1 mg / l

Średnie ryzyko

1-3 mg / L

Wysokiego ryzyka

powyżej 3 mg / l

Rolą zapalenia

Zapalenie jest istotnym elementem obrony organizmu. Pomaga ochronę przed bakteriami, wirusami i innymi obcych najeźdźców, usunąć zanieczyszczenia, i naprawy uszkodzonych tkanek. Ale może być też tak jak friendly fire. Zapalenie inicjuje proces narastania blaszki miażdżycowej w tętnicach, prowadzi to dzieje, i wpływa na tworzenie się zakrzepów w tętnicach blokowania, ostateczną przyczyną zawałów serca i wiele uderzeń.

Miażdżyca tętnic lub stwardnienie tętnic, to zaburzenia zapalnego i odporności, a także choroby akumulacji lipidów. Naukowcy odkryli, że pewne substancje, znane jako biomarkerów, takich jak białko C-reaktywne (CRP) jest podwyższona przez wiele lat przed pierwszym atakiem serca. Dowody wskazują, że wysoki poziom CRP nie powoduje miażdżycy, ale nie wskazuje na obecność zapalenia układu krążenia. CRP jest najlepiej mierzona za pomocą testu o wysokiej czułości nazwie hsCRP. Przy interpretacji w kontekście innych czynników ryzyka wynik hscrp poniżej 1 miligrama na litr (mg / l) oznacza mniejsze ryzyko przyszłego ataku serca lub udarze; punktów 1 do 3, wskazuje, średnim ryzyku, zaś większa niż 3 wskazuje wyższy ryzyka (patrz Tabela 1).

Wyniki indywidualne hsCRP może się znacznie różnić od jednej osoby do drugiej. Twoje geny odgrywają rolę, być może nawet o 20% do 40%. Tak jak czynniki środowiskowe i styl życia, takich jak palenie tytoniu, picie alkoholu, diety i ćwiczeń. Kontroli tych czynników stylu życia, ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia poziomu CRP i ryzyko.

Ponadto, leczenie statynami - obniża ryzyko chorób układu krążenia, które w dużej mierze poprzez zmniejszenie poziomu LDL - może również działać poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Na przykład, badanie nazywa JUPITER testowana powszechnie stosowane statyny, Crestor, wobec placebo w prawie 18.000 pozornie zdrowych osób z prawidłowym poziomem cholesterolu, ale wyniki wysokie hsCRP. Crestor obniżony poziom cholesterolu LDL, zgodnie z oczekiwaniami, ale także zmniejszenie stężenia CRP. Mężczyźni w badaniu były w wieku 50 i starszych, a kobiety były w wieku 60 i starszych, tak mężczyźni i kobiety w tych grupach wiekowych należy rozważyć badany ich poziom CRP i dyskutować z ich lekarzami, czy używać Crestor lub innej statyny, nawet jeśli ich poziom cholesterolu LDL są normalne. Ale lekarze nie są jeszcze przekonani, że każdy człowiek inaczej zdrowe powinny spieszyć się przyjmowanie leku, jeśli ich wynik hsCRP powyżej 1.

W 2009 roku, wiele pytań pozostaje. Na przykład, czy Crestor obniżyć zapalenie niezależnie, czy też zmniejszyć stan zapalny, ponieważ LDL spadł? Rzeczywiście, badania JUPITER nie odpowiada na pytanie, czy bezpośrednio leczeniu zapalenia jest opłacalne podejście do zapobiegania choroby wieńcowej. Niemniej jednak, wytyczne dotyczące prewencji pierwotnej chorób układu krążenia prawdopodobnie ponownej ocenie na podstawie wniosków z badania. Niektórzy lekarze są już zmiany, które testują na CRP i kiedy przepisują statyny.

Figura 4: w ścianie naczyń krwionośnych

Wewnątrz ściany naczynia krwionośnego

Cholesterol nie ogranicza się gromadzić na powierzchni tętnicy. Zamiast tego, z ładunkiem cholesterolu LDL faktycznie inwazji w ścianę tętnicy. Następnie, komórki odpornościowe zwane makrofagi uruchomienie obrony konsumowania LDL (A). Te obrzęk makrofagi się komórek produkujących pianki tłuszczowych smug płytki nazębnej i zapalenie w ścianie tętnicy (B). Nasadka tworzy włóknisty jako dojrzewa płytek (C). W pewnym momencie, ściana tętnicy może pęknąć (D), co powoduje wytworzenia skrzepu krwi w tętnicy (E), która może doprowadzić do ataku serca i udaru.

Od cholesterolu do kryzysu

Jak cholesterol podróżująca w krwiobiegu przyczyny zawału serca lub udaru mózgu? W 2009 r., dowody wskazują na to, że kaskada zdarzeń rozpoczyna się od penetracji cholesterolu LDL do wyściółki ściany tętnicy - zdarzenia następnie długotrwałej reakcji zapalnej, że w czasie, okazuje smugi tłuszczowe do zmian pokrytych włóknistej blaszki. Etapy odgrywają następująco.

1. LDL przenika ścianę tętnicy

Gromadzeniu depozytów tłuszczowych w ścianach tętnic rozpoczyna się nadmiaru cholesterolu LDL. Gdy jest za dużo w krwiobiegu, częściowo przylega do wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych (patrz fig. 4). Palenie, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i inne czynniki ryzyka mogą spowodować słabe punkty w wyściółce tętnic, cholesterol LDL pozwala wniknąć. Wyższy poziom LDL, tym więcej cząsteczek LDL znaleźć drogę do ścian tętnic.

2. Rozpoczyna się reakcja zapalna

Gdy poziom cholesterolu LDL przenika ścianę tętnicy, wywołuje odpowiedź zapalną i immunologiczną. Twój organizm rozpoznaje obcą substancję (LDL w tym przypadku), i mobilizuje siły (białych krwinek i białka układu odpornościowego), aby bronić się przed nim. Infiltracji LDL zwraca jedną grupę białych krwinek, monocytów, do tego obszaru. Produkują cytokiny, odpornościowe posłańców systemowych, które przyciągają więcej monocytów. Przez okres około osiem godzin, monocyty powiększyć znacznie i zrobić granulki wewnątrz siebie. Te wypełnione są enzymy i inne substancje, które przyczyniają się trawieniu komórek bakterii i innych obcych. Powiększone monocyty z granulatu o nazwie makrofagi.

3. Kontynuuje cykl zapalny

Makrofagi pozostać w tkankach ściany tętnicy i zmiatania dla bakterii, komórek obcych i komórek uszkodzonych i martwych. Pomagają one również inne klasy białych krwinek identyfikacji mikroorganizmów i substancji dodatkowych obcych. Jak makrofagi spożywać cholesterolu LDL, stają się przekrwione z cholesterolem. W tym momencie są one nazywane komórki pianki, ponieważ LDL powoduje komórki wygląda pienisty. Komórki pianki, z kolei, tworzenie smug tłuszczowych - prekursory bardziej niebezpiecznych zmian.

Jak cholesterol LDL nadal wejść w ścianę tętnicy, więcej monocytów i makrofagów śledzić i więcej komórek pianki tworzą. Ostatecznie akumulacji cholesterolu w przeciążonej makrofagów zabija i wszystkie cholesterolu w komórce jest uwalniany do ściany tętnicy, wraz z wieloma innymi substancjami zapalnych. Przyspiesza to rozwój miażdżycy tętnic.

4. Pęknięcia płytki nazębnej i formy

Z biegiem czasu, smugi tłuszczowe w wyściółce naczyń przekształcić się blaszek brył zwanych zmiany. Odcięcie dostępu do zmian, ciało sygnalizuje ścian tętnic na pokrycie ich z materiału włóknistego. Ostatecznie, czapka, lub tablica, tworzy na obszarze zapalnym. Może to się zdarzyć w dowolnym miejscu organizmu. Jednakże, jeśli tętnic jest, że kanały mięśnia serca (tętnic wieńcowych), tablica może zmniejszać przepływ krwi do części serca.

Tablica podatki serce, ale samo w sobie, nie spowodować atak serca. Zawał serca występuje zazwyczaj, gdy pęknięcia płytki nazębnej. Plakieta obfitują w złoża cholesterolu i komórek zapalnych (zwłaszcza makrofagów i innych komórek immunologicznych zwanych limfocytów T). Komórki bardziej zapalnych i cholesterolu, i cieńsze cap, który obejmuje je, tym bardziej niestabilny tablica, i bardziej prawdopodobne jest to, aby pęknąć.

5. Zakrzep powoduje zawał serca lub udar

Po tablica pęknięć depozytowych, krew przedostaje się do warstwy wewnętrznej ściany tętnicy. To zdarzenie powoduje uwolnienie czynników krzepnięcia, tak jak do cięcia palcem będzie. Małe cząstki krzepnięcia zwanych płytkami są rutynowo aktywowany w miejscach ran i odgrywają kluczową rolę w procesie krzepnięcia i procesu gojenia.

Gdy skrzep lub skrzepliny, tworzy w tętnicy wieńcowej, że ponadto ogranicza się przepływ krwi do serca. Pozbawiony krwi i tlenu, część mięśnia sercowego, który zależy od zablokowaną tętnicę zaczyna śmierć. Lekarze nazywają ten proces atak serca. Podobny proces w mózgu powoduje udar.

Co powoduje choroby serca?

Chociaż niniejszy raport koncentruje się na poziom cholesterolu, należy pamiętać, że wysoki poziom cholesterolu nie jest jedynym czynnikiem chorób serca lub tylko charakterystyki który przewiduje indywidualne ryzyko zachorowania na to.

Zespół metaboliczny

Objawy zespołu metabolicznego

Osób z zespołem metabolicznym ma trzy lub więcej z następujących czynności:

  • Duży rozmiar talii (powyżej 40 cali do 35 cali mężczyzn lub kobiet), aby zmierzyć się z talii, owinąć taśmę mierniczą wokół największej części tułów, utrzymując centymetrem równolegle do podłogi

  • borderline lub wysokie ciśnienie krwi (130/85 mm Hg lub więcej)

  • wysoki poziom triglicerydów (150 mg / dl albo wyższy)

  • niski poziom HDL (poniżej 40 mg / dl dla mężczyzn lub 50 mg / dl dla kobiet)

  • wysokie stężenie cukru we krwi na czczo (110 mg / dl lub więcej).

Zespół metaboliczny jest grupowanie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, które przyspieszają postęp choroby układu sercowo-naczyniowego. U osób z tym zaburzeniem, poziom cukru we krwi utrzyma się na wysokim po posiłku lub przekąski, a nie spada do poziomu podstawowego, jak oni w większości ludzi. Trzustki czujnikowe nadal podwyższone poziomy glukozy, nadal wypompować insuliny (hormonu, który sygnalizuje komórki do wchłaniania glukozy z krwi). Stałe wysokie poziomy insuliny i cukru we krwi powiązano z wieloma szkodliwymi zmianami, w tym uszkodzenie błony śluzowej tętnic w sercu i na świecie, zwiększenie stężenia triglicerydów, zmiany, jak nerki sobie sól, skrzepy i krew, że łatwiej. Długoterminowe nadmierna trzustki może to spalin, tak, że zatrzymuje się dostarczanie wystarczającej ilości insuliny.

Ta kaskada zdarzeń jest bardzo niebezpieczne. Uszkodzenia ścian tętnic, wysokie trójglicerydy i zwiększonym ryzykiem zakrzepów krwi może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. Zmiany w zdolności nerki ", aby usunąć sól przyczyniają się do wysokiego ciśnienia krwi, innej drogi do chorób serca i udaru mózgu. I zmniejszająca się produkcja insuliny przez trzustkę sygnalizuje początek cukrzycy typu 2, co znacznie zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz uszkodzenia nerwów, oczu i nerek. Zabiegi przedstawione w niniejszym raporcie może zmniejszyć swoje szanse na choroby, które charakteryzują zespół metaboliczny.

Cholesterol Education Program Narodowy zaleca zespół metaboliczny być traktowane po odpowiedniej kontroli stężenia cholesterolu frakcji LDL u pacjentów z wieloma czynnikami ryzyka (patrz: "Czy potrzebujesz leczenia?").

Czynniki ryzyka chorób serca

Czynniki ryzyka wpływają na szanse wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu na wiele sposobów. Wysokie ciśnienie krwi kładzie nacisk na ścianach naczyń krwionośnych. Podwyższony poziom cukru we krwi z cukrzycą może uszkodzić wyściółkę tętnic i zrobić płytki lepki i bardziej skłonne do skrzepu. Otyłość zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, a wysoki poziom cholesterolu i innych lipidów we krwi, wszystkich czynników ryzyka chorób serca.

Jeśli miałeś atak serca, operacji pomostowania lub angioplastyki, jest szczególnie ważne, aby utrzymać poziom cholesterolu w ryzach i mają tendencję do innych czynników ryzyka. W rzeczywistości, jeśli masz choroby serca lub są w grupie wysokiego ryzyka dla rozwijających się, twoim celem będzie niższy poziom cholesterolu niż dla osób z mniejszym ryzykiem. Możesz skorzystać z Framingham kalkulatory ataku serca (patrz tabele 3 i 4), aby dowiedzieć się, szanse na atak serca w ciągu najbliższych 10 lat.

Czynniki ryzyka, które nie mogą być zmieniane

Te czynniki ryzyka są poza kontrolą danej osoby:

  • o ojca lub brata, którzy opracowane choroby serca przed 55 lat, lub matkę lub siostrę, która opracowała go przed 65 lat

  • będąc w wieku 45 lub więcej lat (dla mężczyzn) lub 55 lat lub więcej (dla kobiet)

  • jest mężczyzna

  • kobieta jest po menopauzie.

Czynniki ryzyka można leczyć lub kontroli

Można podjąć kroki w celu rozwiązania tych czynników ryzyka:

  • nadciśnienie (o ciśnienie krwi na poziomie lub powyżej 140/90 mm Hg, lub za pomocą leków, aby kontrolować ciśnienie krwi)

  • choroby miażdżycowej (np. choroby tętnic obwodowych, tętniak aorty, choroba tętnic szyjnych objawowe lub choroby tętnic nerkowych)

  • Typ 2 cukrzycy

  • Wysoki poziom cholesterolu, triglicerydów, LDL, lub obu (patrz tabela 2)

  • niski poziom cholesterolu HDL (mniej niż 40 mg / dl u dorosłych lub mniej niż 35 mg / dl u dzieci)

  • zespół metaboliczny, grupa czynników ryzyka sercowo-naczyniowego

  • przerost lewej komory serca, lub powiększenie serca

  • z nadwagą (BMI 25 lub więcej) lub otyłością (BMI 30 lub więcej).

Czynniki ryzyka, styl życia, można zmodyfikować lub zmienić

Możesz dostosować swój styl życia, aby zminimalizować lub wyeliminować te czynniki ryzyka:

  • palenie papierosów

  • brak aktywności fizycznej

  • dieta bogata w nasycone i tłuszcze trans

  • przewlekły stres

  • izolacja społeczna, niepokój i depresja.

Czynniki ochronne

Czynniki ochronne pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Oprócz leków, zdrowe odżywianie i ćwiczenia fizyczne są wśród swoich najpotężniejszych broni przed chorobami serca i udaru mózgu. Są także pierwsza linia obrony przed cukrzycą, otyłością, zespołem metabolicznym i innych czynników ryzyka.

Ćwiczenie

Regularna aktywność fizyczna - wszystko, co dostaje poruszającego się ciała - podnosi poziom HDL, obniża stężenie triglicerydów, obniża ciśnienie krwi i tonizuje serce tak, że pompuje bardziej efektywnie. Jeśli zdjąć kilka kilogramów, wszystko lepsze. Nawet niewielkie zmniejszenie masy ciała o 10 funtów może poprawić lub odwrócenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Aktywności fizycznej w 2008 r. Wytyczne dla osób zaleca dorośli dwie i pół godziny umiarkowanej intensywności ćwiczeń tygodniowo. Jeśli brzmi to trudne, spróbuj energiczny spacer 10 minut, trzy razy dziennie, pięć dni w tygodniu. To wystarczy, aby dać Ci istotne korzyści zdrowotne (patrz "Rozpocznij program ćwiczeń").

Dieta

Zdrowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w rozwoju i prewencji chorób układu krążenia. Jeśli zastąpić typowej zachodniej diety bogatej w tłuszcze zwierzęce i przetworzonej żywności z jednym, że jest niska zawartość tłuszczów nasyconych i składa się głównie z owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, można zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu o 73%. Analiza w 72113 kobiet stwierdzono, że ci, którzy po zdrowej diety wzór miał 28% mniejsze ryzyko zgonu z wszystkich przyczyn, niż te z najmniej zdrowe diety.

Zdrowe odżywianie nie jest łatwo tak wiele pokus wokół, ale można to zrobić. Dotrzeć do włoskich lub migdałów zamiast sera i krakersów, jabłek i pomarańczy zamiast babeczki, lody, lub napojów słodzonych cukrem. Korzyści zdrowotne uzyskane przez takich zmian ich warte wysiłku.

Cholesterolu HDL

Szacunki wskazują, że każda redukcja 4 mg / dl w HDL cholesterolu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej o 10%. W Framingham Heart Study, niski poziom HDL były bardziej silnym czynnikiem ryzyka chorób serca niż wysoki poziom LDL.

Więcej "dobrego" cholesterolu, co masz w swojej krwi, obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Badania z Framingham i gdzie indziej sugeruje, że każdy jeden punkt wzrost cholesterolu HDL towarzyszy spadek 2% do 3% ryzyka zawału serca. Naukowcy z procesu znanego jako SPARCL stwierdził również, że każdy 13,7 mg / dl wzrost cholesterolu HDL zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 13%.

Niektórzy ludzie rodzą się z naturalną zdolnością do wytwarzania zdrowego poziomu cholesterolu HDL, ale jeśli nie jesteś jednym z nich, istnieją sposoby, aby zrekompensować. Niacyna o przedłużonym uwalnianiu i fibraty, na przykład, skutecznie obniżają stężenie triglicerydów i podnieść poziom cholesterolu HDL.

Wysiłki nadal znaleźć leki, które zwiększają poziom HDL. Fazy ​​III badania na torcetrapib, rodzaj leku o nazwie białko przenoszące estry cholesterolu (CETP), okazało się, że lek wzrósł poziom HDL, ale nie zmniejszyć zawał serca lub udar. Może to być, ponieważ lek podniósł również ciśnienie krwi. Wynik ten napędzany spekulacji, że podniesienie stężenia cholesterolu HDL może nie być opłacalne strategii rozwoju nowych terapii, ale wykazano również, że szczególnie specyficzne podejścia i lek stosowany do zwiększenia cholesterolu HDL są krytycznie ważne. Inne inhibitory CETP, które nie wpływają na ciśnienie krwi w badaniach klinicznych, naukowcy mogą dowiedzieć się, czy tylko leki w tej klasie nie pracuje bez niekorzystnych efektów ubocznych.

Zmniejszona rola terapii hormonalnej

Choroba sercowo-naczyniowa jest największym zabójcą wśród kobiet, co stanowi jedną trzecią wszystkich zgonów. W porównaniu z mężczyznami, wiele kobiet w wieku przedmenopauzalnym wydaje się być częściowo chronione przed chorobami serca, zawału serca i udaru mózgu. W ich wieku, jednak ich ryzyko wzrasta i ostatecznie przewyższa mężczyzn.

Przez lata, wiele kobiet trwało leczenie hormonalne nie tylko do leczenia objawów menopauzy, ale także, jak ich lekarzy zaleca, aby mniejszym ryzykiem chorób serca. Następnie w 2002 roku, Inicjatywa Kobiet Zdrowia podniosła alarm o terapii hormonalnej, kiedy okazało się, że połączenie estrogen-progestagen znany jako Prempro faktycznie zwiększone ryzyko chorób serca u kobiet. Od tego czasu, wiele badań wykazało, że bezpieczeństwo stosowania hormonalnej terapii zależy od wieku i czasu, jaki upłynął od menopauzy. Dane sugerują, że kobiety zaczynają terapię hormonalną w oknie sześć lat po wejściu w leczeniu menopauzy objawy związane lub zmniejszyć ryzyko osteoporozy i złamań.

Badane czynniki ryzyka

Droga z laboratoryjnym wezgłowie jest niepewna w najlepszym, ale to jedyny sposób, aby odkryć nowe sposoby testowania na i przewidywać obecność choroby serca i choroby związane. Oto kilka czynników ryzyka, które może przekształcić się innowacji jutra.

Bezalkoholowe tłuszczowych choroby wątroby. Nonalcoholic stłuszczenia wątroby (NAFLD) obejmuje szereg chorób, od zapalenia wątroby, uszkodzenia do marskości. Najczęstszą przyczyną przewlekłej choroby wątroby, wpływa na 20% do 30% ogólnej populacji i 70% do 80% osób z cukrzycą typu 2. NAFLD, zwłaszcza w jego bardziej ostre formy, które mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej. Różne badania pokazują, że pacjenci NAFLD mają więcej nierozpoznaną miażdżycy w porównaniu z pacjentami bez choroby i że choroby układu krążenia są drugą najczęstszą przyczyną śmierci u pacjentów z NAFLD.

Markery stresu oksydacyjnego. Od 1999-2009 dowody sugerują, że biomarkery oksydacyjnego stresu może wskazywać na obecność choroby sercowo-naczyniowej. Jednym z przykładów jest mieloperoksydazy (MPO), enzym obecny w znaczącej ilości komórek zapalnych, takich jak makrofagi. Komórki te uwalniają MPO w krwioobiegu w odpowiedzi na stan zapalny lub infekcji. Ponadto kilka innych markery stresu oksydacyjnego zostały zatwierdzone do stosowania klinicznego, a próby zostały opracowane, aby pomóc klinicystom wykorzystywać je do oceny ryzyka sercowo-naczyniowego.

Lipoproteiny (a), w skrócie Lp (a), cząsteczki cholesterolu LDL z dodatkowym białku dołączony. Wysokie poziomy Lp (a) w krwi stwierdzono przewidzieć choroby układu sercowo-naczyniowego. Testowanie Lp (a) nie jest jeszcze konwencjonalne metody przewidywania ryzyka chorób serca. Poziomy różnią się między różnymi grupami etnicznymi i jest potrzebna standaryzacja.

Apolipoproteiny B (apoB). Substancja ta znajduje się w wielu cząstek lipidowych przenoszących we krwi, oraz chylomikronów, VLDL, LDL, IDL i Lp (a). Ponieważ każda z tych cząstek zawiera jedną cząsteczkę Apo pomiary apoB odzwierciedla całkowitą liczbę takich cząsteczek. Niektóre badania wskazują, że poziom apoB jest lepszym wskaźnikiem zgonów z powodu chorób serca niż poziom LDL i nie-HDL. Pomiary ApoB nie wymagają próbki krwi na czczo, a badanie zostało ujednolicone. Jednak w 2009, jest powszechnie stosowana w Europie.

Liczba cząstek LDL. Bardziej dokładny sposób, aby dowiedzieć się ryzyko stwarzane przez cholesterolu LDL może być do pomiaru liczby cząsteczek LDL z wykorzystaniem technologii jądrowego rezonansu magnetycznego. Wiele badań wskazuje, że liczba cząstek LDL jest lepszym wskaźnikiem ryzyka niż poziomy cholesterolu LDL same, ale technika pomiarowa jest droższy niż standardowy profil lipidów w 2009 nie jest powszechnie dostępna.

Apolipoproteiny M (Apom). To białko występujące głównie w cząsteczkach HDL. Chociaż jego funkcja nie została jeszcze zdefiniowana, eksperymenty na myszach sugerują, że Apom pomaga chronić przed tworzeniem się płytek w tętnicach. Badania na ludziach wykazały, że badania na poziomie Apom mogłyby pomóc w identyfikacji ryzyka chorób serca. Jednak niezbędne są dalsze badania, aby zweryfikować to stwierdzenie.

PCSK9. Gen ten pomaga kontrolować liczbę receptorów LDL w wątrobie. Osoby z nadczynnością genie PCSK9 mają mniej receptorów LDL, co oznacza, że ​​wątroba nie zajmuje tak dużo LDL z krwi. Wyeliminowanie genu zwiększa receptorów LDL w wątrobie, co z kolei obniża poziom LDL we krwi. Chociaż dokładny mechanizm działania genu PCSK9 jest nadal nieznane w 2009 leki, które regulują jego aktywność szybko może być inna możliwość obniżenia cholesterolu.

Ważenie czynników ryzyka

Nie wszystkie czynniki ryzyka są takie same, niektóre mieć większą wagę w obliczeniach, które zapowiadają kursy danej osoby z chorobą lub śmiercią. Oznacza to, że niektóre wybory stylu życia sprawiają większą różnicę niż inne cięcia szanse rozwoju chorób układu krążenia lub atak serca. Można czerpać znaczne korzyści poprzez modyfikację pewnych czynników ryzyka. Na przykład:

  • Chodzenie co najmniej dwie godziny w tygodniu może zmniejszyć szanse umiera wcześnie z chorobami układu krążenia aż o 53%.

  • Jeśli rzucić palenie, ryzyko zawału serca spada o połowę w ciągu roku.

  • Utrzymanie prawidłowej masy ciała obniża ryzyko chorób serca o 45%.

  • Obniżenie cholesterolu całkowitego o 10% może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 20% do 30%.

  • Jeść mniej około 3 g dziennie soli można zmniejszyć zapotrzebowanie na leczenie nadciśnienia o połowę. Może także zmniejszyć zgonów z powodu udaru mózgu o 22%, a na choroby serca o 16%.

Aby oszacować swoje szanse na atak serca w ciągu najbliższych 10 lat, sprawdź łatwy w użyciu metody opracowanej przez zespół Framingham Heart Study (patrz tabele 3 i 4). Możesz też to zrobić online w www.framinghamheartstudy.org. Europejskie Stowarzyszenie Cukrzyca ma model oceny ryzyka, jak również, że dotyczy ryzyka w okresie 30 lat. Można go znaleźć na www.diabetes.org / diabetesphd.

Szybki fakt

Ciśnienie krwi spada zaledwie 20 minut po rzuceniu palenia. W ciągu 24 godzin twój ryzyko zawału serca zaczyna spadać. W ciągu jednego roku, ryzyko chorób serca jest o połowę od palacza. W ciągu 15 lat ryzyko chorób serca jest podobna do kogoś, kto nigdy nie wędzone.

Dlaczego traktować cholesterolu?

Wiele czynników przyczynia się do rozwoju choroby serca i udaru. Płeć i geny odgrywają rolę, ale dla większości z nas, co jemy, co robimy i czego nie robić to ważne czynniki, jak również. Dobrą wiadomością jest to, że prawie każdy może zmienić lub kontrolować większość czynników, które przyspieszą rozwój chorób serca - rzeczy takie jak nadciśnienie, wysoki poziom cukru we krwi, brak aktywności fizycznej, otyłość i palenie tytoniu, a także wysoki poziom cholesterolu. Praca w tych kwestiach - czy przez zmianę diety, przyjmowania leków, ćwiczeń lub rzucenia palenia - będzie przejść długą drogę w kierunku utrzymanie się zdrowe.

Aby uzyskać najlepsze wyniki, warto wziąć na tak wiele czynników ryzyka, jak to możliwe. Badania pokazują, efekt synergiczny, gdy poprawi kilka czynników ryzyka, z większym zmniejszeniem nasilenia choroby. Jak sugeruje Framingham Heart Study, najlepiej spojrzeć na cały las choroby serca przed koncentrując się zbytnio na jednym drzewie redukcji cholesterolu. Będzie czerpać jak największe korzyści z atakowania jak wiele czynników ryzyka, jak to możliwe, strategii, która zawsze była centralnym Cholesterol Education Program Narodowego wiadomości (NCEP).

Korzyści z obniżenia poziomu cholesterolu

Nie ma wątpliwości, że obniżenie ilości cholesterolu LDL krąży krwiobiegu może zmniejszyć szanse wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Dane z kilkudziesięciu badań wskazują, że prawdopodobieństwo ataku serca spada o 20% do 30% dla każdej kropli 10% cholesterolu.

Badanie PROVE-IT z ponad 4000 mężczyzn i kobiet, którzy już mieli ataki serca, że ​​ludzie, którzy obniżyli poziom LDL od około 100 do 62 z nich wskaźnik chorób serca o 16% niższe niż osób, których poziomy LDL spadł tylko niskie 90s (patrz "Jak nisko można pójść?"). W kilku innych na dużą skalę, pięcioletnie badania statyn, duże spadki cholesterolu LDL zmniejszony chorobę i śmierć z powodu chorób serca o około 30%.

Leczenie na nowe cele (TNT) badaniu oceniano osób z nowo rozpoznaną chorobą serca lub łagodniejsze. Opublikowany w 2005 r., wyniki wykazały, że przy użyciu TNT leków statyny obniżają poziom cholesterolu agresywnie poniżej zalecanego poziomu spowodowało mniej ataków serca i udarów mózgu. Na przykład, spadek cholesterolu LDL od mniej niż 130 mg / dl do 79,5 mg / dl doprowadziło do obniżenia o 21% ryzyko dla śmierci z powodu choroby serca, zawału serca lub udaru mózgu.

Ale czy obniżenie cholesterolu praca dla każdego, nawet osoby z prawidłową cholesterolu i znane żadne objawy choroby serca? To miejsce, gdzie przyszedł badania JUPITER (patrz "Rola zapalenia") w. populacji pozornie zdrowych ludzi, którzy wzięli na obniżenie cholesterolu lek Crestor nie tylko obniżyć poziom cholesterolu LDL o około połowę, ale także mieli o połowę mniej serce ataków i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych, jak tych, którzy wzięli tabletkę placebo.

Bez względu na statystyczny obejrzysz, Najważniejsze jest to samo: choć biorąc leki obniżające poziom cholesterolu nie zagwarantuje Ci ochronę przed atakiem serca lub udaru mózgu, może to znacznie poprawić szanse.

W ogóle, obniżyć poziom cholesterolu LDL, tym lepiej. Niektórzy badacze uważają, że obniżenie LDL wystarczająco może nawet zatrzymać lub odwrócić rozwój miażdżycy. Dwa badania kliniczne, meteor i Orion, sugerują, że stosowanie wysokiej dawki ze statynami może nawet zmianę składu blaszek tętnic w sposób, który czyni je mniej prawdopodobne, aby pęknąć.

Statyny nie tylko mniejsze ryzyko zawału serca lub udaru mózgu, ale może również zaoferować inne korzyści - takich jak zapobieganie zapalenie stawów i kości, złamań i mniejsze ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Ale od 2009 r. niezbędne są dalsze badania w celu sprawdzenia takich roszczeń.

Rysunek 5: kto ma wysokie lub niskie HDL LDL?

Kto ma wysoki poziom LDL lub niskim HDL?

Źródło: Europejskie Stowarzyszenie Serce, choroby serca i udaru mózgu statystyki, Aktualizacja 2006.

Jakie są zagrożenia związane z leczeniem?

Praktycznie nie ma minusem do obniżenia cholesterolu LDL i całkowitego cholesterolu w zdrowszej diety i programu regularnych ćwiczeń. I istnieje wiele korzyści z tego rodzaju życia. To jest warte wysiłku, aby wybrać żywności niższa zawartość tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans i zwiększyć swoje dzienne spożycie owoców i warzyw.

Regularne ćwiczenia mogą zwiększyć ryzyko drobnych urazów. Ale jeśli wybierzesz działanie niskich wpływ i zabrać go najpierw powoli, korzyści - niższe cholesterolu całkowitego i LDL, trójglicerydów, wyższe niższe cholesterolu HDL, obniża ciśnienie krwi, lepszą kontrolę cukru we krwi, które jest silniejsze serce pompuje krew bardziej wydajnie, jeszcze lepiej nastrój - znacznie przewyższają ryzyko.

Z drugiej strony, stosowanie leku do obniżenia poziomu cholesterolu może spowodować pewne niepożądane efekty uboczne. Starsze, ale nadal powszechnie stosowane rodzaje leków obniżających poziom cholesterolu może powodować objawy, które obejmują zaparcia, zgaga, uczucie pełności i. Statyny są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale czasem może powodować ból lub osłabienie mięśni. Mogą również niektórzy ludzie senność, zaparcia, lub mdłości - oraz, w rzadkich przypadkach, spowodować uszkodzenie wątroby i mięśni.

Czy leczenie warta lub koszt?

Najbardziej opłacalnym sposobem leczenia umiarkowanie wysoki poziom cholesterolu jest do jedzenia zdrowej żywności oraz wykonywać codziennie. Z biegiem czasu, małe zmiany mogą mieć duże znaczenie, na przykład za pomocą schodów zamiast z windy, parkując samochód dalej od miejsca przeznaczenia, unikając przekąsek i ciasteczek naw supermarketów, eliminując napojów słodzonych cukrem, dzieje się w odległości krótkiego spaceru przerw, prowadzenie dziennika żywności, lub wynajęcie osobistego trenera.

Gdy leczenie jest drogie - jak to jest w przypadku markowych leków obniżających poziom cholesterolu - opłacalność leczenia dużych grup ludzi doprowadziło do gorącej dyskusji. Chociaż kilka statyny są dostępne w tanich generycznych, koszty wizyt lekarskich, badań krwi i zabiegi dla wszelkich skutków ubocznych dodać do kosztów. Jednak dla osób z rozpoznaną chorobą serca i podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, analizy kosztów i korzyści ciążyć na rzecz leczenia statynami.

Niektóre badania wskazują, że statyny są opłacalne tylko w prewencji pierwotnej u pacjentów z wysokim ryzykiem rozwoju choroby serca (10-letnie ryzyko większe niż 20%), ale nie dla tych, którzy w małym ryzykiem (10-letnie ryzyko mniej niż 10%).

Debaty na temat opłacalności są bardzo ważne tak długo, jak naród walczy z ograniczać w kosztach opieki zdrowotnej. W 2009 roku, jednak wytyczne NCEP i większość programów ubezpieczenia zdrowotnego zostawić dużo miejsca dla pacjentów i lekarzy, aby zindywidualizować ich decyzje opieki.