Cambler

Pszenica dieta alergia

Ogólne wytyczne dotyczące alergii pszenicy

Kluczem do diety wolna alergii jest unikanie wszystkie pokarmy lub produkty zawierające żywność, do które pacjent jest uczulony. Alergia pszenicy nieprawidłowa odpowiedź organizmu na białka w pszenicy. Produkty z pszenicy można znaleźć w wielu środkach spożywczych. W celu uniknięcia pokarmów zawierających pszenicę, ważne jest, aby odczytać etykietowania żywności.

FOODS

DOZWOLONE

NIEDOZWOLONE

Napoje

Kawa, herbata, soki owocowe, kawa bezkofeinowa, napoje gazowane, wszystkie rodzaje mleka, kakao

Napoje zbożowe, namiastki kawy

Napoje z produktów pszenicy: piwo, ale, piwo korzenne

Mieszanki napojów natychmiastowy czekolada

Pieczywo i zboża

Ry-, wafle ryżowe Krisp

Czysta kukurydza, ryż, maranta, jęczmień, ziemniaki lub chleb żytni wykonane bez mąki pszennej lub produktów pszenicy

Mąka kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka sojowa, mąka jęczmienna, mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka maranta

Owsianka krem ​​z ryżu, ryż dmuchany lub innych zbóż, wykonane z czystego, owsa, kukurydzy lub ryżu, pszenicy, do których nie został dodany

Pełnoziarniste, wzbogacone lub biały chleb, bułki lub bułka tarta

Chleb graham lub glutenu

Pączki, słodkie bułki, babeczki, francuskie tosty, gofry, naleśniki, pierogi, chleb farsz, Rusk, popovers

Zaprawy przygotowane naleśniki, gofry, ciastka, pieczywo i bułki

Chleb kukurydziany chleb, ziemniaki, soja, chyba że wykonane lub bez mąki pszennej lub produktów pszenicy

Zboża wykonane z Farina, pszenicy, produktów lub te z dodatkiem pszenicy lub słodu

Precle, krakersy

Kasza manna, orkisz lub pszenżyto

Desery

Kremy, kremy Bawarskie

Ciasteczka owsiane, maranta, ryżu, żyta lub pszenicy wykonane bez produktów

Budynie mąka kukurydziana, tapioka, lub ryż

Woda lub owocowe lody, bezy

Żelatyna

Szyszki ciasta, ciastka, lukier handlowych, oblodzenia, lody, sorbet, lody

Ciasteczka, przygotowane mieszanki, lub pakowane budyń zawierające mąkę pszenną

Krakersy graham, pączki

Jajka

Jaja przygotowane w dowolny sposób bez produktów pszenicy

Souffles lub creamed jaja wykonane z produktów pszenicy

Tłuszcze

Masło, margaryna, zwierzęcy, lub tłuszczów, olejów roślinnych, krem

Sosy sałatkowe i sos przygotowany bez mąki pszennej lub produktów

Lub dowolny sos sałatkowy sos zgęstnieje z mąki pszennej lub produktów

Owoc

Wszystkie świeże, konserwowane, suszone lub mrożone owoce i soki owocowe

Napięte owoce z dodatkiem zbóż

Mięso, ryby, drób,

Pieczone, pieczona, gotowana, pieczony lub smażony: wołowina, cielęcina, wieprzowina, szynka, kurczak, indyk, jagnięcina, ryby lub

"Wszystko mięsne" parówki lub mięsa obiadowe przygotowane bez wypełniaczy mąki pszennej lub produktów pszenicy

Wszystkie panierowane lub mąką mięso, wędliny zawierające wypełniacz np. pieczeń, parówki, kiełbasa, mięso obiadowe, Bolonia, lub przygotowane pasztecików mięsnych

Mleko i produkty mleczne

Mleko, maślanka, jogurt, ser, niektóre twaróg

Słodu mleka, napój mleczny zawierający zbóż pszenicy w proszku lub produktów

Twaróg z modyfikowanej skrobi lub innych składników zawierających pszenicy-

Ziemniaki i substytuty

Białe i słodkie ziemniaki

Ryż

Zapiekanka z ziemniaków

Makaron, makaron, makaron, makaron i inne produkty przygotowane z mąki pszennej lub semoliny

Zupa

Jasne, bulion, bulion lub bulion

Domowe zupy wykonane bez produktów pszenicy

Zupy krem ​​chyba wykonane bez mąki pszennej

Zupy z makaronem, alfabetów, pierogi, lub spaghetti

Zupa zagęszczona z mąki pszennej

Słodycze

Syrop kukurydziany, miód, dżemy, galaretki, melasa, cukier

Czekoladki, czekoladowe cukierki zawierające słód, cukierków z ekstraktem zbóż

Warzywa

Wszystkie świeże, mrożone lub puszkowane warzywa i soki warzywne

Warzywa w połączeniu z produktami pszenicy

Warzywa panierowane lub mąką

Różny

Sól, chili w proszku, przyprawy, ekstrakty zapachowe, zioła, orzechy, oliwki, ogórki, popcorn, masło orzechowe

Produkty słodowe, sos Worcestershire, sosy zagęszczone z mąki pszennej

Glutaminian sodu (MSG), zmiękczające mięso zawierające MSG, orientalne potrawy przygotowane z MSG, przyprawione sosem sojowym

Informacje o użyciu substytutów pszenicy

1 filiżanka mąki pszennej wynosi:

  • 1 szklanka mąka żytnia

  • Mąki 1 1/4 szklanki żyto - 1

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 1/3 szklanki płatków owsianych lub mąki owsianej

  • 1/2 szklanki ziemniaków Cztery plus 1/2 szklanki mąki żytniej

  • Skrobia 5/8 szklanki ziemniaków

  • 5/8 szklanki mąki ryżowej oraz 1/3 szklanki mąki żytniej

Jak czytać etykiety na wolne diety pszenicy

Pamiętaj, aby unikać pokarmów, które zawierają jeden z następujących składników:

  • Otręby

  • Bułka tarta

  • Bulgur

  • Ekstrakt zbóż

  • Kuskus

  • Cracker posiłek

  • Durum

  • Einkorn

  • Emmer

  • Wzbogacony mąka

  • Pyłek

  • Gluten

  • Mąki graham

  • Wysoka glutenu mąki

  • Mąka białko o wysokiej

  • Matzoh, matzoh posiłek

  • Makaron

  • Seitan

  • Grysik

  • Orkisz

  • Kiełki pszenicy

  • Glutenu

  • Otręby pszenne

  • Z kiełków pszenicy

  • Gluten pszenny

  • Trawa pszeniczna

  • Słód pszenny

  • Skrobia pszenna

  • Całe ziarna pszenicy

  • Mąka pszenna

Inne możliwe źródła pszenicy lub pszenicy produktów

Składniki, które mogą wskazywać na obecność białka pszenicy:

  • Skrobia żelowana

  • Guma

  • Hydrolizie białka roślinnego

  • Kamut

  • Skrobia modyfikowana

  • Skrobia modyfikowana

  • Naturalny aromat

  • Sos sojowy

  • Skrobia

  • Surimi

  • Skrobię warzyw