Cambler

Celiakia

Fakty celiakii

Celiakia jest dziedzicznym zaburzeniem, które zakłócają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Kiedy ludzie z celiakią jeść pokarmy zawierające gluten, ich układ odpornościowy reaguje uszkodzenia jelita cienkiego. Dowiedz się więcej o celiakii ›

Objawy choroby trzewnej

Celiakia jest chorobą genetyczną, która wpływa na układ trawienny i odszkodowania twoje jelita cienkiego. Jeśli masz celiakii, organizm jest wrażliwy na gluten i układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na jesz zawierających gluten. Gluten jest białkiem występującym w produktach spożywczych i produktów zawierających pewne ziarna, takich jak pszenica, jęczmień, owies i żyto.

Wyściółka jelit składa się z wielu małych palczastych wstrząsami, zwanych kosmków, które są odpowiedzialne za trawienie i absorpcji składników odżywczych. W celiakii kosmki spłaszczyć i uszkodzenia lub zniszczenia w przypadku narażenia na gluten. To zmniejsza ilość powierzchni, które są dostępne do trawienia i wchłaniania składników odżywczych w jelicie cienkim.

Dowiedz się więcej o celiakii ›

Celiakia: bardziej powszechne niż myślisz

Załóżmy, lub przyjaciel ma częste cierpienie brzucha, wzdęcia i inne objawy, które wydają się puzzle lekarzy.

Dziś eksperci uważają te lekarze powinni rozważyć celiakii. Znany także jako celiakii, choroba ta może powodować szereg objawów i problemów. Wśród nich: biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, zmęczenie, drażliwość, niepłodność u kobiet, depresji i niedokrwistości.

Dowiedz się więcej o tym, jak choroba trzewna może zaszkodzić trawienie ›

Nietolerancja glutenu

Ludzie z tej choroby nie tolerują gluten, białko z pszenicy, jęczmienia i żyta. Gdy gluten jest zużywana, układ odpornościowy organizmu atakuje błony śluzowej jelita cienkiego, które jest pokryte drobnymi maleńkich palcowych występów zwanych kosmków. Kosmki te, które absorbują składniki odżywcze z pożywienia, są niszczone. Wynikiem jest gładka śluzówki jelit, który pochłania mniej składników odżywczych. Nieleczona celiakia może powodować niedożywienie, osteoporoza, niedobory witaminowe i mineralne, niepłodności, raka jelita i inne problemy zdrowotne. Uszkodzenie postępuje powoli i może rozpocząć się w dowolnym wieku.

Objawy różnią się w szerokim zakresie, bez "typowych" symptomów, ilość jelita uszczerbku i stopień niedożywienia wpływ na nasilenie objawów. Mogą one zawierać powtarzające wzdęcia i bóle brzucha, przewlekłe biegunki, utrata masy ciała, blade stolce, skurcze mięśniowe, opóźnienie wzrostu u dzieci i anemii niewyjaśnione. Objawy te są podobne do tych z innych chorób, diagnoza może być trudne i często opóźnione. Diagnoza zazwyczaj wymaga się z lekarzem z prośbą o szczegółowe informacje na temat Twojej historii medycznej i objawów. Może być także wymagane badania krwi i biopsja jelita cienkiego.

Dowiedz się więcej o nietolerancji glutenu ›

Wydostać gluten

Gluten wydaje się pokarm non grata tych dni. Piekarze są wymyślanie przepisów na bezglutenowe babeczki i bagietek. Anheuser-Busch sprzedaje Redbridge, bezglutenowej piwa wykonany z sorgo. I, oczywiście, czasy są, jakie są, można łatwo popaść w wir internetowej o blogach i ćwierkały o bezglutenowe. To nie jest po prostu mówić: kasy dzwonią. Według niektórych szacunków, sprzedaż żywności bezglutenowej potroiła się od 2004 roku.

Bezglutenowe stał się bardziej popularny częściowo dlatego lekarze diagnozowania więcej przypadków choroby trzewnej, choroby autoimmunologicznej, której objawy są wywołane przez gluten, zawartość białka w pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu (dawnej formy pszenicy, który jest na łowienie jako zdrowej żywności). Specjaliści celiakii powiedzieć choroba nie jest zdiagnozowana tak często, jak powinno być. W rezultacie, wiele osób cierpi z nim od lat, często po coraz inne - i błędnych diagnoz i bezużyteczne - zabiegi.

Dowiedz się więcej o wydostanie się gluten ›

Pszenica dieta alergia

Kluczem do diety wolna alergii jest unikanie wszystkie pokarmy lub produkty zawierające żywność, do które pacjent jest uczulony. Alergia pszenicy nieprawidłowa odpowiedź organizmu na białka w pszenicy. Produkty z pszenicy można znaleźć w wielu środkach spożywczych. W celu uniknięcia pokarmów zawierających pszenicę, ważne jest, aby odczytać etykietowania żywności.

Dowiedz się więcej o diecie alergii pszenicy ›

Biegnie celiakii w rodzinach

Celiakia jest chorobą genetyczną, która działa w rodzinach. Osoba może mieć chorobę i nie wiedzą, dopóki nie zostanie wywołany przez silnego stresu, ciąży, chirurgii, zranienia, zakażenia lub porodu.

Dowiedz się więcej o celiakii ›