Cambler

Radzenie sobie z alergią pokarmową

Dla kogoś z alergią pokarmową, jedząc żywność problemu powoduje nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego organizmu.

Najczęstsze pokarmy, które powodują reakcję alergiczną u osób dorosłych są mleko, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki, owoce i produkty sojowe i pszenicy. Dzieci z alergią pokarmową mają tendencję do reagowania na jaj, mleka i orzeszków ziemnych.

Mimo, że wiele osób uważa, że ​​mają alergię pokarmową, prawdziwe alergie pokarmowe nie są tak powszechne. Tylko około 3 procent dzieci i 1 procent dorosłych wykazały alergie na żywność, zgodnie z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID).

Nietolerancja pokarmowa znacznie częściej i odnosi się do zaburzeń metabolicznych, które nie stanowią układu odpornościowego. Osób z nietolerancją laktozy, na przykład, nie daje wystarczającej ilości enzymu potrzebne do trawienia cukru mlecznego. Jeść produkty mleczne mogą powodować wzdęcia, biegunka lub skurcze, według NIAID.

Alergia pokarmowa powoduje reakcję, gdy tylko niewielka ilość jedzenia problem jest zjedzony. Dla osoby z nietolerancją pokarmową, objawy nasiliły się w więcej żywności jest spożywane.

Inne rodzaje nietolerancji pokarmowej obejmować reakcje na dodatki do żywności, takich jak barwniki, aromatów i konserwantów, NIAID mówi. Niektóre choroby mogą dawać objawy przypominające alergię pokarmową. Te obejmują wrzody, nowotwory układu żołądkowo-jelitowego i choroby trzewnej. Pokarmy zanieczyszczone mikroorganizmów, takich jak bakterie i ich toksyny mogą powodować objawy, które pojawiają się w reakcji na jedzenie. Substancje naturalne, takie jak histamina, może występować w produktach spożywczych, takich jak sery i wina i pobudzają reakcji podobnej do reakcji alergicznych.

Objawy alergii

Możliwe są objawy alergii pokarmowej:

  • Pokrzywka i obrzęk

  • Egzema (świąd, łuszczenie się, zaczerwienienie skóry)

  • Zatkany nos, kichanie, swędzenie oczu, łzawienie oczu

  • Wysypka

Te ciężkie objawy są ratownictwo medyczne (wezwanie na 911):

  • Kaszel, świszczący oddech, chrypka, guzek w gardle lub trudności w oddychaniu

  • Skurcze brzucha, biegunka, wymioty

  • Obrzęk języka lub gardła

  • Mrowienie rąk, nóg lub głowy

Obrzęk języka lub gardła może być zagrożeniem życia, ponieważ może zablokować drogi oddechowe. Niektóre osoby mogą również podlegać nagłym ogólnoustrojowej reakcji zwany wstrząs anafilaktyczny, który jest rzadkim, ale potencjalnie śmiertelne. Anafilaksja jest najczęściej związane z orzechów żywieniowych, orzeszki ziemne i skorupiaki.

Ludzie, którzy są uczuleni na niektórych pokarmów również mogą być uczuleni na innych podobnych środków spożywczych. Jeśli jesteś uczulony na krewetki, na przykład, należy również unikać jedzenia krabów, homarów i raków, NIAID mówi. Ta "reaktywności krzyżowej" mogą wystąpić również między różnymi typami alergii. Osoba, która ma alergię na ambrozję może rozwinąć objawy alergii, gdy jedzenie melony podczas ambrozji sezonie. Podobnie, osoba uczulona na pyłek brzozy mogą również objawy alergii, gdy jedzenie skórki jabłka.

Radzenie sobie z alergią

Podjąć kroki, aby utrzymać się niekorzystne reakcje na żywność od orzeczenia swoje życie:

  • Udać się do lekarza. Zdiagnozować alergię pokarmową, Twój usługodawca opieki zdrowotnej zajmie szczegółową historię, że będzie to rodzaj objawów, gdy wystąpił i pokarmy spożywane przed wystąpieniem objawów.

  • Prowadzić dziennik żywności. Prowadzić rejestr każdej chwili masz reakcji niepożądanych, w tym daty i godziny, rodzaju i nasilenia objawów, a to, co pamiętam, i jedzenie w ciągu ostatnich sześciu godzin. Przejrzyj dziennik z lekarzem.

  • Unikaj żywności, które powodują swojej alergii, gdy zostaną zidentyfikowane. Dowiedz się różne nazwy żywności, do której jesteś uczulony, tak można określić je na etykietach żywności. Na przykład, produkty mleczne, mogą być nazwane "kazeina", jaja mogą być nazywane "albuminy", orzeszki ziemne można nazwać "orzechy ziemne". Nie istnieją leki leczyć alergię pokarmową. W niektórych przypadkach, jeśli uniknąć pokarmów dla wystarczająco długo - być może za kilka lat - twoje ciało może stracić swoją wrażliwość na nią.

  • Niech ludzie wiedzą, że mają alergię pokarmową. Przyjaciół, rodziny i innych, którzy mogą być serwująca potrawy musisz wiedzieć o swojej alergii. Zapytaj o menu przed złożeniem zamówienia posiłków w restauracji, jeśli uważasz, że mogą one zawierać żywności, do której pacjent jest uczulony.

  • Bądź przygotowany na wypadek sytuacji awaryjnych. Jeśli Ty lub Twoje dziecko jest narażone na ryzyko reakcji alergicznej zagrażającej życiu, zwrócić się do lekarza, jak reagować w przypadku zagrożenia. Wyjaśnij, do członków rodziny lub pracowników szkoły, jak rozpoznawać i radzić sobie z ciężkimi reakcjami. Jeśli wymagane, posiadać zapas adrenaliny, aby odwrócić anafilaksji w każdym czasie. Uczyć siebie i innych, jak go używać.

Więcej o anafilaksji

Anafilaksja może wystąpić w ciągu kilku minut do dwóch godzin po spożyciu żywności problemu. Objawy mogą się wahać od łagodnego do zagrażającego życiu. Reakcja może rozpocząć się mrowienie, świąd lub metaliczny posmak w jamie ustnej, NIAID mówi. Objawy mogą się stać coraz gorzej, czasami biorąc tylko kilka minut, aby przejść. W innych mogą wystąpić objawy, łagodzić, a następnie powrócić dwie do trzech godzin później. Nazywa się to reakcja dwufazowy.

Wszelkie reakcji anafilaktycznej należy traktować jako medycznej w nagłych wypadkach. Adrenalina jest podawany w terapii, ponieważ zapobiega postępowi objawów. Adrenalina jest dostępna na receptę, jeśli ten lek został przepisany, należy nosić przy sobie przez cały czas. Leki przeciwhistaminowe i sterydy mogą być podawane również w leczeniu, ale nie zamiast adrenaliny, ponieważ leki te nie zmieniają objawy anafilaksji, NIAID mówi.