Cambler

Alergie: kiedy orzechy nie są zdrowe

Powiedziano nam, że orzechy są "super jedzenie" dekady. Te małe bryłki są bogate w białka, błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Jednak dla niektórych osób przynoszą nieszczęście. W Europie, 1,5 mln osób silnie uczulonych na sam ziemne. Połowa osób uczulonych na orzeszki ziemne są również uczuleni na orzechy. Badania opublikowane w grudniu 2003 r. w Journal of Allergy and Clinical Immunology poinformował, że orzeszki ziemne alergii wśród dzieci podwoiła się w okresie od 1997 r. do 2002 r. pięć lat. To może być trudne do wytłumaczenia, dlaczego, ale ten wzrost nie równolegle wzrost chorób alergicznych z dzieciństwa.

Co to są alergie pokarmowe?

Alergie pokarmowe są odporne na reakcje systemu do żywności. Reakcje mogą być łagodne do ciężkich, w niektórych przypadkach groźne dla życia powodują wstrząsu anafilaktycznego. Reakcje te są nazywane jako "alergiczny kaskady". Pierwszy alergiczne żywności, takie jak orzeszki ziemne, dostaje się do organizmu drogą pokarmową, wdychanie lub kontakt ze skórą. Ciało wykrywa białko w orzeszkach ziemnych jako obcego najeźdźcy. W odpowiedzi na zagrożenie, przeciwciała IgE są uwalniane do krwiobiegu. IgE powoduje komórki uwalniają substancje zwane histaminy, które wywołują objawy alergii.

Wiele systemów ciała mogą być zaangażowane w odpowiedzi alergicznej. Typowa reakcja zaczyna się od uli - podniósł plamy na skórze, które zmieniają kolor na czerwony i swędzenie. Może to nastąpić przez obrzęk w różnych częściach ciała, w tym dróg oddechowych.

Cięższe reakcje może powodować trudności w oddychaniu, nudności, wymioty i bóle brzucha. Najpoważniejsza reakcja anafilaktyczna, skutkuje bardzo niskim ciśnieniem krwi (wstrząs), który wymaga leczenia w nagłych wypadkach. Osoby poważnie alergiczne muszą prowadzić samodzielne wstrzykiwania adrenaliny (strzał adrenaliny, takie jak EpiPen) spowolnić kaskadę objawów.

Jak można stwierdzić, czy jesteś naprawdę uczulony na orzeszki ziemne?

Klinicyści używać czterech metod w celu zdiagnozowania żywności alergii:

  • Testy skórne - skóra jest stojące i potencjalny alergen jest stosowana. Może to oznaczać ryzyko.

  • RAST (test radioalergosorpcji) - Badanie krwi wykrywa przeciwciała. Jest ona mniej dokładna niż test skórny, ale bezpieczniejsze, a zatem zaleca się dla małych dzieci i osób cierpiących na choroby skóry, takie jak egzema.

  • Doustnie żywności wyzwaniem - pacjent próbuje kilka rodzajów żywności, aby sprawdzić, czy występuje reakcja. Kapsułki są wykorzystywane do ukrywania tożsamości żywności. Jest to uważane za najbardziej skuteczne, ale testy czasochłonne i może powodować zagrożenia.

  • Eliminacja diet - orzeszków ziemnych i inne alergeny zostają usunięte z diety przez kilka tygodni, a następnie powoli ponownie.

Skonsultować się z lekarzem, jeśli uważa, że ​​może mieć alergię pokarmową.

Dlaczego alergie ziemne rosną?

Chociaż kilka teorii obfitości, nie ma jednoznacznych wyjaśnień. Możliwe wyjaśnienia to:

Wczesna ekspozycja, gdy układ odpornościowy jest niedojrzały

  • Prażenie orzeszki - prażenia sprawia orzeszki częściej powodować reakcje alergiczne ze względu zmienia strukturę białka z orzeszków ziemnych i sprawia orzeszki trudniejsze do strawienia.

  • Zwiększone stosowanie miejscowo kremy, które zawierają olej arachidowy

Zastosowanie wzorów - zarówno soi soja i orzeszki ziemne są rośliny strączkowe, a ludzie z alergią na orzeszki ziemne może być uczulony na inne rośliny strączkowe. Jest to dalej reakcji krzyżowej.

  • Życie w zbyt sterylnym środowisku - teoria głosi, że higiena zbyt czyste środowisko może wpływać na nasz system odpornościowy, czyniąc nas bardziej podatne na choroby alergiczne i autoimmunologiczne. Potrzebne są badania w celu ustalenia, czy teorii higieny odgrywa rolę alergii orzechów.

Powinny kobiety w ciąży lub karmiące piersią ograniczyć zużycie orzechowe?

Ekspozycja na orzeszki ziemne bardzo wcześnie w życiu wydaje się zwiększać ryzyko wystąpienia alergii na orzeszki ziemne. Avon Longitudinal Study, Brytyjskie badanie 13.971 dzieci w wieku przedszkolnym, został zaprojektowany do zbierania informacji od początku ciąży przez całe dzieciństwo dotyczące częstości występowania alergii na orzeszki ziemne. Wyniki nie wykazały żadnych ostatecznych dowodów, że orzeszki ziemne w diecie kobiety ciężarnej powodować zwiększoną wrażliwość na orzeszki dla płodu. Dalsze badania nie wykazały specyficznych IgE orzechowe wykryte w krwi pępowinowej.

Zamiast Inne wyjaśnienia alergii orzechowym zaproponowano, w tym historii rodziny alergii orzechowym, ekspozycji skóry na preparaty zawierające olej arachidowy (zwłaszcza jeśli wysypki skórne lub przerw w skórze są obecne), i na początku ekspozycji na białka sojowego.

Kobiety karmiące piersią mogą chcieć unikać jedzenia orzeszków ziemnych. Niektóre badania wykazały, że białko jest wydzielane arachidowy do mleka, które może uczulać na zagrożonych noworodków

Co można zrobić, aby zarządzać nakrętką alergii?

Oczywiście, alergie nut zarządzający będzie zależeć od tego, jak łagodne lub ciężkie alergie są. Łagodne reakcje, które powodują pokrzywka, kichanie, wyciek z nosa lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe mogą poprawić się leki przeciwhistaminowe. Leki rozszerzające oskrzela mogą pomóc złagodzić duszność i świszczący oddech. Adrenalina, syntetyczna forma adrenaliny, to potężny lek rozszerzający oskrzela, zarezerwowane dla ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego.

Najbardziej skuteczną metodą zarządzania orzechowe lub orzechów drzewa alergii jest, aby ich uniknąć, w tym ukrytych źródeł. Orzeszki ziemne są rośliny strączkowe, podobnie jak groch, fasola i soczewica. Orzechy są duże, jadalne nasiona drzew, z których niektóre zawierają orzechy nerkowca, migdały, pekan, orzechy włoskie, orzeszki bukowe i pistacje. Oprócz oczywistych źródeł orzeszki, białko orzechowe można znaleźć w hydrolizowanego białka roślinnego lub roślinnego; zboża, lody i inne desery, chiński, indonezyjskie lub tajskie potrawy, sosy sałatkowe, curry i sosów satay, a także miejscowo kremy i szampony. Ta lista nie jest all inclusive.

Zawsze czytaj uważnie etykiety na opakowaniu informacji o składnikach. Jeśli nie jesteś pewien, składników, najlepiej jest skontaktować się z producentem. Ludzie bardzo alergicznych należy unikać niczego ani nikogo, kto styka się z orzeszków ziemnych.

Nowy lek o nazwie TNX-901 jest w trakcie badania przez US Food and Drug Administration. Blokuje odpowiedzi IgE, zapobiegając kaskady alergicznej, a zatem mogą być w stanie zwiększyć tolerancję mało. Może to umożliwić ograniczoną ekspozycję (08:59 NUTS), która nie jest lekarstwem, ale pozwoliłoby to trochę tolerancji w razie przypadkowego narażenia.

Gdy występuje alergia na orzeszki ziemne lub orzechów u dziecka, to wpływa cała rodzina i rozszerzony społeczność. Ponieważ ciężkie reakcje mogą być groźne dla życia, dzieci z alergią na orzeszki ziemne w obliczu wyzwań żywności i ograniczeń społecznych. Dzieci, które są bardzo uczuleni muszą unikać kontaktu lub wdychania jakichkolwiek produktów ziemne.

Co żywności można zastąpić, aby uzyskać podobne korzyści żywieniowe?

Kiedy orzeszki ziemne nie może być częścią twojej diety, poniżej żywność pomoże Ci uzyskać korzyści odżywcze, które zapewniają, że:

  • Zielone warzywa liściaste, sok pomarańczowy, wzbogacane płatki zbożowe - dla kwasu foliowego

  • Oliwa z oliwek, oliwki, olej rzepakowy i awokado - dla zdrowych tłuszczów

  • Kurczak, czerwone mięso, fasola, jaja, sery i mleko - białko

  • Pełnoziarniste, świeże owoce i warzywa - na włókna.

  • Warzywa, kiełki pszenicy, zielone liściaste (szpinak), oleje roślinne i żółtka jaj - witaminy E.

Dodatkowe zasoby:

FAAN - Jedzenie, pokoje dla alergików i Anafilaksja sieci: