Cambler

Obrony przed chorobą z życia przeciwzapalne

Stan zapalny, po prostu uznać odpowiedź uzdrowienie organizmu, jest obecnie przedmiotem ścisłej kontroli, jako kluczowy element wielu chorób. zapalenie stawów i zapalenie zostały połączone przez dziesięciolecia, ale odpowiedź zapalna jest również biorąc w centrum uwagi na choroby serca, raka, cukrzycy, astma i choroba Alzheimera. Równie ekscytujące jest wstępne badania wykazujące prawdopodobny związek zapalenia z diety, aktywności i innych wyborów dotyczących stylu życia.

Zapalenie może być dobrą rzeczą. Gdy pojawi się cięcia, palić lub siniak, odpowiedź zapalna jest mechanizmem używanym przez organizm do zwalczania szkody. Wystąpią problemy, jednak, gdy odpowiedź zapalna nie wyłącza się i przechodzi z bycia tymczasowy, zlokalizowany i ochronnych jest przewlekła i szkodliwe. Ciągłe zapalny może spowodować zmiany w komórkach, co przyczynia się do przedwczesnej śmierci komórek i chorób. Podczas gdy niektóre czynniki związane z zapaleniem, nie mogą być zmieniane, takich jak starzenie się, wiele zdrowych zmian w stylu życia, takich jak unikanie tytoniu, zmniejsza stan zapalny.

Zużywa zbyt wiele kalorii i nadwagi, szczególnie dla tych osób, które prowadzą dodatkowych kilogramów wokół ich brzuch, prowadzi do wyższego poziomu związków zapalnych. Białko C-reaktywne (CRP) jest markerem stanu zapalnego. CRP można łatwo zmierzyć za pomocą prostego badania krwi. U osób otyłych ma tendencję do posiadania wyższych poziomów we krwi, białka C-reaktywnego (CRP). Gdy nadwaga jest stracone, CRP zwykle idzie w dół.

Inna teoria wyjaśniania niebezpieczeństwa mając nadmiar komórek tłuszczowych jest to, że podatki na układ odpornościowy, ponieważ organizm postrzega komórki tłuszczowe jako "obcych najeźdźców". Odeprzeć najeźdźców, ciało zamienia się w odpowiedzi zapalnej i utrzymuje ją na.

Angażowanie się w regularne ćwiczenia nie tylko aparaty kontroli wagi i redukcji tkanki tłuszczowej, ale także obniża poziom CRP. Cel zrobić co najmniej 30 minut nieprzerwanej działalności przez większość dni w tygodniu.

Skupić się na rodzaju tłuszczu

Dietetyczne tłuszcze mogą wpływać na stopień zapalenia. Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje, niektóre marki margaryna, frytki i inne potrawy smażone, są prozapalne. W badaniu Harvard, kwasy tłuszczowe trans były związane z większym zapaleniem w puszystych kobiet. Tłuszczów nasyconych zakłada w czerwonych mięs, pełne żywności tłuszczu mleka, masła i skórę z drobiu są czynnikami przyczyniającymi się do przewlekłego stanu zapalnego, jak również. Ponadto, zbyt dużo jedzenia produktów spożywczych, które są bogate w kwasy omega-6 (przede wszystkim kwasu tłuszczowego, oleje roślinne, takie jak olej kukurydziany, olej słonecznikowy, krokosza barwierskiego i nasion bawełny) wydaje się promować zapalny.

Z drugiej strony, kwasy omega-3 tłuszcze wykazują działanie przeciwzapalne. Diety z mniejszych ilości tłuszczów omega-3 powodują mniej produkcji prostaglandyn, substancji, które okazują się stan zapalny. Najlepsze źródło omega-3 są ryby, takie jak łosoś, sardynki, makrela, śledź i tuńczyk oraz suplementów oleju rybnego. Inne kwasy omega-3 przyczyniają się m.in. len gruntowych, olej lniany, orzechy włoskie oraz, w ograniczonym stopniu, zielone warzywa liściaste. Dietetyczne tłuszcze jednonienasycone (oliwa z oliwek i olej rzepakowy) również tłumić zapalenia.

Jedz węglowodany bardziej niewybredny

Dieta pełne kolorowych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych dostarcza szereg przeciwutleniaczy. Te węglowodany przeciwutleniające bogate działać przez squelching wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego. Odwrotnie, regularna dieta rafinowanych węglowodanów lub słodkich wyników żywności w rodnikowej formacji. Węglowodany w słodycze i desery są zazwyczaj niskie w przeciwutleniacze (wyjątkiem jest ciemna czekolada) i często zawierają tłuszczów nasyconych i trans. Można również łatwo przyczyniają się do zwiększenia masy ciała i obejmuje ciemny czekolady.

Porady dodatkowe przeciwzapalne

Jest to dane sugerujące, że alkohol może wywierać efekt przeciwzapalny. W jednym z badań, osoby, które spożywały 06:59 napojów tygodni miały niższe poziomy CRP i interleukiny 6 (IL-6), drugi marker stanu zapalnego, w porównaniu z osobami, które albo nie pili ani piły ponad osiem napoju na tydzień. Wyraźnie więcej nie jest lepsza, dwa drinki dziennie to maksymalna i kobiety powinny ograniczyć je do jednego dziennie.

Pije inne napoje, takie jak kawa i herbata (zwłaszcza zielone) dostarcza asortyment antyoksydantów też. Ponadto, dwie przyprawy - kurkuma (znaleziono w curry) i imbir - mają właściwości przeciwzapalne i dlatego są korzystne. Wreszcie, nie palenia, kontrolowanie ciśnienia krwi i uzyskanie odpowiedniego snu wszystkie przyczyniają się do zwalczania przewlekłego zapalenia.

Najważniejsze

Czy ograniczenie przewlekłego zapalenia jest panaceum lub podstawą zmniejszenia ryzyka choroby lub nie, obejmując zdrowego stylu życia, jak opisano powyżej, otrzymuje się najlepszą szansę na udaremnienie lub przynajmniej kontrolowania różnych chorób przewlekłych. Oto kilka smaczne przepisy kulinarne z uruchamiają swoje przeciwzapalne styl życia:

Specjalne omega-3
(240 kcal / porcja, sprawia, że ​​jedna porcja)

  • 2 szklanki ciemnego zieloną sałatą Mix Plus inne żądane warzywa: pomidory, zielona papryka, seler, marchew, rzodkiewki, pieczarki, ogórki lub

  • ½ puszki (3 uncje) łosoś lub sardynki w puszkach

  • 1 łyżka. sos vinaigrette

Toss mix sałatkowy plusa warzywa w naczyniu wielkości. Dodaj łosoś lub sardynki z puszki wraz z sosem. Wrzucić ponownie i służyć.

Brokuły i fasola czarna Stir-fry
(369 kalorii na 2-cup porcji, sprawia, 4 porcje)

  • 6 do 8 świeżych grzybów

  • 1 szklanka (185 g), długoziarnisty ryż brązowy

  • 1 średnia czosnek

  • 2 łyżeczki. olej rzepakowy

  • ½ łyżeczki. miód

  • 5 filiżanek brokuły

  • 1 15-uncji puszki czarnej fasoli, usunięte i wypłukane

  • 1 łyżeczka. olej sezamowy

  • 2 łyżki. sos sojowy o obniżonej sodu

Przynieś 2 szklanki wody do wrzenia na dużym ogniu, mieszając w ryżu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż płyn został wchłonięty i ryż zmięknie ugryźć (około 20 minut). Przenieść do oprawie talerz i ogrzać. Puch czasami widelcem.

Czyste i kawałek świeże grzyby. Ząbki czosnku w oddzielny, a następnie obrać i ząbki czosnku kromka cienko. Rozgrzać olej na patelni nonstick szerokości lub wok na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodać czosnek (do smaku) i grzyby, a następnie delikatnie podsmażyć, aż zabarwione tylko brązowy (około 2 minut, nie przypalać). Dodaje się wodę, 1 łyżkę w czasie, jeśli miska będzie suchy. Usuń czosnek i pieczarki z patelni łyżką cedzakową; miejsce w misce.

Dodaj brokuły i 1/3 szklanki wody, aby przesunąć. Przykryć i gotować, aż brokuły jest prawie miękkie (około 3 minut). Odkryć i smaż, aż płyn odparuje. Dodaj fasolę i delikatnie podsmażyć, aż nagrzane.

Zdjąć patelnię z ognia i dodaj mieszankę grzyby, sos sojowy, olej sezamowy, i miód, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Łyżka mieszaniny brokuły na ryżu.