Cambler

Rodzaje alergii: ryby, skorupiaki i alergii

Jeśli jesteś uczulony na ryb lub skorupiaków, trzeba być bardzo ostrożnym, diety. Owoce morza alergie wydają się być poważne i są częstą przyczyną anafilaksji, reakcja alergiczna zagrażająca życiu. To może wydawać się dość proste, aby przejść do morza, ale należy wiedzieć, nieoczekiwanych miejscach można znaleźć ryby i skorupiaki.

Skąd mam wiedzieć, czy mam ryb i skorupiaków alergię?

Możesz mieć ryb lub skorupiaków, jeśli masz alergię na którykolwiek z tych objawów wkrótce po zjedzeniu ryb lub skorupiaków:

  • Ból brzucha, biegunka, nudności lub wymioty

  • Ucisk w klatce piersiowej

  • Trudność mówienia lub oddychania

  • Pokrzywka, obszary poruszone ściągaczami na ciele lub twarzy

  • Świąd skóry

  • Omdlenia lub zawroty głowy i zawroty głowy

  • Mrowienie, obrzęk lub uczucie ucisku w twarzy, gardła, warg lub języka

  • Świsty, gwizdy dźwięku z oddychaniem

Jeśli kiedykolwiek miał tego typu objawów po zjedzeniu ryb lub skorupiaków skontaktować się z lekarzem lub alergologa od razu. Reakcja organizmu na owoce morza mogą być bardziej poważne z każdej ekspozycji.

Aby zdiagnozować przyczynę objawów, lekarz weźmie historię lekarza i zapytać o objawy, takie jak, kiedy i jak często występują. Lekarz będzie również wykonać badanie lekarskie i uruchomić testy, aby wykluczyć inne przyczyny objawów.

Testy skórne, które mogą być używane do identyfikacji swoich alergenów. Lekarz zarysowania powierzchni skóry za pomocą igły i umieścić niewielką ilość białek z ryb lub skorupiaków pod skórą. Pozytywna reakcja jest miejscowe zaczerwienienie i obrzęk. Lekarz może także zlecić badanie patrzeć na krew na obecność przeciwciał dla białek z ryb.

Kto dostaje ryb i skorupiaków alergię?

Ryby i skorupiaki alergie występują najczęściej u osób dorosłych i są najczęstszym typem alergii pokarmowej u dorosłych. Kobiety są bardziej narażone na alergię na owoce morza niż mężczyźni. Ryzyko zwiększa się również, jeśli masz prywatnego lub rodzinnego historię innych alergii.

Jakie pokarmy należy unikać, jeśli mam ryb i skorupiaków alergię?

Jeśli jesteś uczulony na jeden rodzaj ryb lub skorupiaków, prawdopodobnie uczulenie na inne typy, jak również. Czasami ludzie z alergią na ryby można jeść owoce morza i odwrotnie, ale należy skonsultować się z lekarzem przed spożyciem jakiegokolwiek morza. Generalnie, należy unikać wszelkiego rodzaju owoce morza, w tym:

  • Żebrowane ryby, takie jak bas, dorsz, flądra, sum, śledź, Mahi Mahi, okoń, szczupak, łosoś, Snapper, miecznik, tilapia, pstrąg i tuńczyk

  • Skorupiaków, takich jak krewetki, kraby, homary, małże, ostrygi, małże, ośmiornice, kalmary i małże

Czytaj uważnie etykiety i zapytaj o składnikach, kiedy jedzenie, aby uniknąć tych składników na bazie owoców morza:

  • Olej z ryb, w tym niektórych suplementów omega-3

  • Rybnych

  • Imitacja ryb lub skorupiaków

  • Aromat owoców morza

Niespodziewane żywność gdzie można znaleźć ryby i skorupiaki są:

  • Bouillabaisse

  • Sałatka Cezar i sos

  • Pieczeń, w szczególności kuchni przygotowane pieczeń, które mogą zawierać pewne składniki z sosy na bazie owoców morza

  • Sos sałatkowy

  • Surimi (pulpa ryby)

  • Sos Worcestershire i wszystko, co jest z nim tak jak niektóre grilla sosy

Należy również unikać azjatyckich i afrykańskich restauracji, które często wykorzystują składniki z owoców morza, które mogą skazić nie-dania z owoców morza. Restauracji, które serwują smażone ryby mogą również zanieczyścić innych smażonych potraw, takich jak frytki, jeśli są smażone w tym samym oleju. Kiedy kolację zapewnić jedzenie jest przygotowywane przy użyciu różnych powierzchni naczynia i pracy, niż te stosowane do owoców morza.

Możesz być wystarczająco czułe, aby ryby i skorupiaki, aby uniknąć rynków owoców morza, dotykając morza, czy jest blisko do gotowania owoce morza.

Jakie są dobre ryby i skorupiaki substytuty?

Imitacja mięsa kraba imitacja i innych produktów morza nie są bezpieczne substytutem prawdziwego morza. Możesz być w stanie zjeść karagen (z alg morskich) i konserwy z tuńczyka lub łososia, które są mniej prawdopodobne, aby spowodować reakcję, niż świeże ryby. Jednakże, należy skonsultować się z lekarzem przed podjęciem próby wszelkiego rodzaju owoce morza.

Kiedy należy zadzwonić do mojego lekarza?

Reakcje na owoce morza są często poważne. Należy zgłosić się do lekarza od razu, jeśli masz nudności lub wymioty lub inne dziwne objawy po spożyciu ryb i owoców morza.

Jeśli masz poważne uczulenie na owoce morza, należy nosić wstrzykiwania adrenaliny z tobą przez cały czas. Jest to możliwe dla przypadkowego narażenia. Jeśli masz problemy z oddychaniem, obrzęk lub nagłe zawroty głowy, samodzielnego wstrzykiwania adrenaliny zgodnie z zaleceniami lekarza. Należy zadzwonić pod numer 911 dla pomocy w nagłych wypadkach, nawet jeśli objawy ustępują.