Cambler

Rodzaje alergii pokarmowych: przegląd

Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnych objawów-niestrawność, wysypka, pokrzywka, katar, biegunka, na coś jadłeś? To może być alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa. Objawy są podobne, jak występuje wkrótce po posiłku. Ale jak wiesz, kiedy jest poważny i kiedy należy udać się do lekarza?

Czy to alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa?

Żywność alergie są często mylone z dużo bardziej wspólnej choroby zwanej nietolerancji pokarmowej. Mimo objawów look-alike, alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa wpływa na organizm w różny sposób. Jeśli masz nietolerancji pokarmowej, system trawienny nie może właściwie rozbić lub trawienia niektórych pokarmów. Pokarmowe nie są na ogół tak poważne, jak alergie pokarmowe, a jedynie wpływa na układ trawienny.

Pokarmowe obejmują takie objawy jak:

Alergia pokarmowa jest nadmierną reakcją systemu odpornościowego, które występuje natychmiast po spożyciu powodujących alergie żywności. Jeśli masz alergię pokarmową, swój odpornościowe błędów systemowych inaczej nieszkodliwe żywności jako potencjalnie niebezpieczne. W odpowiedzi, system odpornościowy produkuje przeciwciała IgE, aby chronić swoje ciało. Prowadzi to do uwalniania histaminy i innych substancji chemicznych. Te substancje chemiczne produkują obrzęk i zapalenie tkanek i może powodować łagodne do zagrażających życiu reakcji zwanej reakcji anafilaktycznej.

Objawy alergii pokarmowej to objawy trawienne, a także:

  • Kaszel

  • Ochrypły głos

  • Swędzenie skóry, wysypka, pokrzywka

  • Zasmarkany nos

  • Duszność

  • Ucisk lub obrzęk gardła

  • Mrowienie języka lub warg

  • Świszczący oddech, piskliwy dźwięk gwizdania się jak oddychać

Rodzaje alergii pokarmowych

Jeśli lekarz uzna, że ​​może masz alergię pokarmową, on lub ona będzie z wami, aby zidentyfikować rodzaj alergii pokarmowej trzeba. Każdy rodzaj żywności może powodować alergię pokarmową, ale znaczna większość żywności alergie spowodowane są:

  • Jaj, w tym jaj znalezionych w pieczywa, omlety, naleśniki, i francuskie tosty

  • Ryby, w tym bas, dorsza i flądry

  • Mleko i przetwory spożywcze, takie jak jogurt, lody i serem, a także znajdujących się w pieczywa składników mlecznych, zup i sosów kremowych

  • Orzeszki ziemne

  • Skorupiaki, często krewetki, kraby i homary, i inne owoce morza w tym małże, ostrygi, małże, małże i Abalone

  • Sojowy, obejmujących mleko sojowe, białko sojowe, hydrolizowane białko sojowe, soję, orzechy, soja sosu sojowego, tofu i teksturowane białko roślinne

  • Orzechy, takich jak orzechy włoskie, orzechy nerkowca i pekan

  • Pszenica

Pokarmy, które rzadko wywołują reakcje alergiczne to:

  • Owoce i warzywa. Owoce i warzywa na ogół tylko powodować reakcje alergiczne, kiedy je jeść na surowo.

  • Dodatki do żywności. Te zazwyczaj powodują pokarmowe, a nie reakcje alergiczne. Dodatki spożywcze obejmują barwniki, środki zagęszczające, środki konserwujące, MSG, oraz siarczyny.

  • Czekolada

Należy skonsultować się z lekarzem, jeśli uważasz, że masz rodzaj alergii czy nietolerancji pokarmowej. Tylko lekarz może zdiagnozować przyczynę objawów.