Cambler

Rodzaje alergii: alergia gluten

Alergia na gluten to gorący temat w mediach, ale to jest często mylone z wrażliwością na gluten i celiakii. Wszystkie trzy choroby mogą powodować podobne objawy po spożyciu pokarmów zawierających gluten, takich jak chleb, kasze i pieczywo. Jeśli niewyjaśnione objawy po spożyciu glutenu, poznać fakty na temat alergii na gluten i skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia przyczyny.

Skąd mam wiedzieć, czy mam alergię na gluten?

Gluten jest białkiem występującym na pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta. Jeśli jesteś uczulony na gluten, system immunologiczny próbuje usunąć gluten z ciała, atakując go z pewnych przeciwciał IgE. Twój organizm także histaminy i innych substancji chemicznych, które powodują objawy, takie jak:

  • Biegunka lub luźne stolce

  • Nudności i wymioty

  • Ból lub skurcze żołądka lub jamy brzusznej

  • Zasmarkany nos

  • Duszność lub trudności z oddychaniem

  • Wysypka skórna, która może być swędząca

  • Obrzęk lub uczucie ucisku w gardle, języka lub warg

  • Ściągacze lub obszary obrzęku na skórze (pokrzywka)

Lekarz może zdiagnozować swoje objawy, uznając fizycznego egzamin, historię medyczną, nawyki żywieniowe, objawy, i wiele wyników badań, w tym badania skóry. Podczas badania skóry, lekarz zaleci małych kropli białka pszenicy, w tym glutenu, pod skórą. Jeśli u pacjenta stwierdzono uczulenie na substancję, Twoja skóra będzie prawdopodobnie wyglądać czerwone i spuchnięte.

W jaki sposób różnią się od alergii gluten wrażliwości na gluten i celiakii?

Łatwo jest pomylić alergię na gluten z celiakią albo wrażliwością na gluten.

Choroba trzewna, znany również jako nietolerancji glutenu, to poważna choroba. W celiakii, gluten powoduje reakcji autoimmunologicznej, że uszkodzenia jelita cienkiego. To może prowadzić do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Objawy obejmują biegunkę, wzdęcia i skurcze, a być może utrata masy ciała i niedokrwistość.

Wrażliwość na gluten jest trudność z trawieniem glutenu. To jest znacznie bardziej powszechne niż alergia na gluten lub celiakii. Ludzie z wrażliwością na gluten mają pewne objawy, które są podobne do glutenu alergii i celiakii, ale reakcja nie wymaga autoprzeciwciał i nie wydaje się, aby uszkodzić jelita.

W przeciwieństwie do alergii na gluten, osoby z wrażliwością na gluten lub celiakii nie doświadczy pokrzywka, wysypka lub objawy oddechowe, gdy jedzą gluten.

Kto dostaje alergii na gluten?

Gluten występuje naturalnie w pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta. Jeśli jesteś uczulony na gluten też mieć alergię pszenicy. Jednak nie wszystkie osoby z alergią na pszenicę jest uczulony na gluten. To dlatego, że może być uczulony na inny rodzaj białka w pszenicy z wyjątkiem glutenu. Alergia na gluten jest rzadsze niż alergii na inne białka pszenicy. Osobistej lub rodzinnej historii alergii zwiększa ryzyko alergii na gluten.

Jakie pokarmy należy unikać, jeśli mam alergię na gluten?

Gluten jest częstym składnikiem zbóż, makaron, pieczywo i wypieki. Najlepszym sposobem na uniknięcie gluten jest dokładnie sprawdzić, etykiety żywności i poprosić o glutenu, pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta w żywności, jedzenie.

Na szczęście, coraz więcej żywności, dziś są oznaczone jako "produkt bezglutenowy", w tym niektórych pieczywa i makaronów. Zapoznania się z tymi produktami, ale należy pamiętać, że gluten może być nadal ukryta składnikiem wielu nieoczekiwanych produktów, takich jak:

  • Azjatyckie dania mięsne i wędliny

  • Napoje zawierające piwo, piwo, piwo, wódka, whisky i gin

  • Cukierki

  • Przyprawy, w tym sosem sojowym i niektórych sosów sałatkowych

  • Przyklej na znaczki i koperty

  • Sosów

  • Płyny do płukania ust i pasty do zębów

  • Niektóre leki i suplementy witaminowe

Należy również unikać pokarmów, które zawierają:

  • Każdy rodzaj skrobi, takie jak modyfikowana skrobia

  • Bulgur, kuskus, durum, mąka, kasza i orkisz

  • Mąki, takie jak mąki, wzbogacony mąką, self-rosnące mąki, mąki żytniej, jęczmienia czterech i mąki owsianej

  • Syrop glukozowy

  • Słód

  • Matzoh, macy, lub Matza

  • Gumy roślinne, skrobia, warzyw i hydrolizowane białko roślinne

Jeśli nie jesteś pewien, żadnego jedzenia, unikać go, aż się z lekarzem.

Jakie są dobre zamienniki glutenu?

Jest możliwe, że można mieć inne alergie pokarmowe, jeśli masz alergię na gluten. Przed zastępując wszelkie pokarmy dla glutenu skontaktować się z lekarzem. Ogólnie rzecz biorąc, można zastąpić te żywności i ziarna i mąki na gluten ich:

  • Amarant

  • Skrobia maranta

  • Mąka fasola

  • Gryka

  • Kukurydzy i mąki kukurydzianej

  • Hominy kasza

  • Skrobia ziemniaczana mąka

  • Quinoa

  • Ryż

  • Soja

  • Tapioka

Kiedy należy zadzwonić do mojego lekarza?

Należy poinformować lekarza, jeśli uważasz, że Ty lub Twoje dziecko ma łagodne objawy alergii na gluten, takich jak ból brzucha lub niedrożności nosa. Dla bardziej poważne objawy, takie jak obrzęk, zawroty głowy, omdlenia, lub trudności w oddychaniu, zadzwoń na 911.