Cambler

Odżywianie i rak - ogólne wytyczne żywieniowe

Ogólne wytyczne żywieniowe w trakcie leczenia raka:

Staranne wybory żywieniowe pomogą wspierać walkę układu odpornościowego w walce z rakiem. Żywność można wybrać do jedzenia w czasie aktywnego leczenia raka będzie się różnić w zależności od skutków ubocznych, jakie mogą wystąpić. Ogólnie rzecz biorąc, starać się wyborów żywieniowych, które zapewniają Ci wystarczająco dużo kalorii (aby utrzymać wagę), białka (do odbudowy tkanek, że leczenie raka może szkodzić), składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, oraz płynów (istotnych dla funkcjonowania organizmu).

Poniższe sugestie z National Cancer Institute (NCI) mogą być pomocne, jeśli masz trudności z jedzeniem lub utrata apetytu, nawet jeśli czujesz się dobrze z rakiem:

  • Jedz małe, częste posiłki (co jeden do dwóch godzin).

  • Zjeść i wysokiej białka wysokokalorycznych pokarmów (w tym przekąski).

  • Unikaj żywności, mało kalorii i białka, a unikanie pustych kalorii (np. soda).

  • Aby uniknąć nudności i poprawić apetyt, nie pić płynów w czasie posiłków.

  • Staraj się jeść, gdy czujesz się najlepiej, bez względu na porę dnia.

  • Używać zamienników posiłków, takie jak wysokiej kaloryczności, napojów wysokobiałkowych, kiedy nie masz ochoty na jedzenie.

  • Spróbuj zwiększyć apetyt poprzez lekkie ćwiczenia lub pobudzające apetyt, w tym kieliszek wina lub piwo, jeśli jest to dozwolone.

  • Dodaj dodatkowe kalorie i białka żywności za pomocą żywności, takich jak masło, odtłuszczone mleko w proszku, miód, lub brązowego cukru.

  • Zabierz swoje leki z płynami wysokokalorycznych.

  • Spożywania produktów w temperaturze pokojowej.

  • Należy unikać ostrych przypraw i żywności z silnymi zapachami.