Cambler

Nietolerancja laktozy

Co to jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy jest chorobą wywołaną przez brak enzymu zwanego laktazy, co z kolei powoduje, że organizm jest w stanie trawić laktozę, cukier znaleziono mleka i produktów mlecznych.

Laktoza jest normalnie wytwarzana przez komórki wyściełających jelito, gdzie rozkłada laktozę w dół do postaci, która może być absorbowana przez krew. Brak laktazy może powodować nieprzyjemne objawy dla niektórych ludzi. Ci, którzy wykazują objawy nazywane są z nietolerancją laktozy.

Trzydzieści do 50 mln osób (dorosłych i dzieci) na laktozę. Zaburzenie wpływa na niektóre populacje więcej niż inni:

  • Siedemdziesiąt pięć procent wszystkich African-żydowskiego, europejskich, europejskiej, meksykańskiej i rdzennych dorosłych Europejczyków na laktozę.

  • Dziewięćdziesiąt procent dorosłych azjatyckich Europy tolerują laktozy.

  • Nietolerancja laktozy jest najmniej popularne wśród osób z północnej dziedzictwa europejskiego.

Co powoduje nietolerancję laktozy?

Urazy lub choroby układu pokarmowego do jelita może zmniejszyć ilość enzymów produkowanych i jest zwykle przyczyną nietolerancja laktozy u małych dzieci. Jednak w większości przypadków nietolerancji laktozy rozwijać się w ciągu wielu lat u dorosłych.

Jakie są objawy nietolerancji laktozy?

Oto najczęstsze objawy nietolerancji laktozy. Jednak każda osoba może wystąpić objawy inaczej. Objawy zaczynają się pojawiać w kaukaskich dzieci po wieku pięciu lat, a dzieci w Afryce Europy dwóch lat.

Typowe objawy, które rozpoczynają się około 30 minut do dwóch godzin po spożyciu pokarmów i napojów zawierających laktozę, może obejmować:

Nasilenie objawów zmienia się w zależności od ilości zużywanej laktozy i wysokości każdej indywidualnej tolerują.

Objawy nietolerancji laktozy mogą przypominać inne choroby lub problemy medyczne. Zawsze skonsultuj się z lekarzem diagnozy.

Jak jest nietolerancja laktozy rozpoznano?

Najczęstsze badania diagnostyczne (wykonywane w warunkach ambulatoryjnych w biurze szpitala, kliniki lub lekarza), stosowane do pomiaru wchłaniania laktozy w układzie pokarmowym są następujące:

  • test tolerancji laktozy
    Badanie polega na pomiarze absorpcji laktozy w układzie trawiennym. Począwszy od czczo przed badaniem, a następnie wypiciu płynu zawierającego laktozę, kilka próbki krwi w ciągu dwóch godzin do pomiaru stężenia glukozy we krwi osoby (poziom cukru we krwi). Badanie stężenia glukozy we krwi wskazuje, jak dobrze organizm jest w stanie strawić laktozy.

  • wodorowego testu oddechowego
    Pacjent wypija laktozę ciężkich napoju i oddech są analizowane w regularnych odstępach czasu w celu zmierzenia ilości wodoru. Niestrawione laktozy w okrężnicy jest fermentowane przez bakterie, co prowadzi do wytwarzania różnych gazów, oraz wodór. Przy wysokich poziomach wodoru są obecne w oddechu, nieprawidłowe trawienie laktozy rozpoznane.

  • Badanie kału kwasowości
    Test ten, stosowany u niemowląt i małych dzieci, mierzy ilość kwasu w stolcu. Kwas mlekowy i glukoza, wyprodukowany przez strawionego laktoza, i inne kwasy tłuszczowe mogą być wykrywane w próbkach stolca.

Leczenie nietolerancji laktozy:

Specyficznego leczenia nietolerancji laktozy będzie określona przez lekarza w oparciu o:

  • w twoim wieku, ogólnego stanu zdrowia i historii medycznej

  • Stopień choroby

  • Twój tolerancji dla określonych leków, procedur lub terapii

  • oczekiwania na przebieg choroby

  • Twoja opinia lub preferencji

Chociaż nie jest leczenie, aby poprawić zdolność organizmu do produkcji laktazy, objawy spowodowane nietolerancją laktozy mogą być sterowane za pomocą odpowiedniej diety. Ponadto Laktaza enzymy mogą być sugerowane przez lekarza.

Małe dzieci z niedoborem laktazy powinny być pod opieką lekarza.

We wrześniu 2006 roku, Europejska Akademia Pediatrii opublikowała nowe wytyczne dotyczące leczenia nietolerancji laktozy. Wytyczne te obsługują nabiału jako ważne źródło wapnia dla wzrostu i utrzymania kości, a także innych składników odżywczych niezbędnych do wzrostu u dzieci i młodzieży.

W przeszłości, to było zalecane, że produkty mleczne powinny być wyeliminowane z diety do leczenia nietolerancji laktozy. Nowe wytyczne sugerują, że produkty mleczne powinny być sądzony, aby zobaczyć, które z nich mogą być lepiej tolerowane niż inne. Chociaż objawy nietolerancji laktozy mogą być nieprzyjemne, choroba nie uszkodzić ciała. Zatem, produkty mleczne, które wywołują mniej nieprzyjemne objawy powinny być stosowane w pokarmie w celu zapewnienia odpowiedniej ilości wapnia i innych ważnych składników odżywczych.

Wapń dla osób z nietolerancją laktozy

Wapń jest istotny dla wzrostu i naprawy kości przez całe życie, a zaproponowano jako zapobiegawczy na inne choroby. Ponieważ mleko i inne produkty mleczne są głównym źródłem wapnia, laktozy nietolerancyjne i dorosłych dzieci musi być związane z wystarczająco dużo wapnia w diecie, która zawiera niewiele lub nie mleko.

Zalecana dzienna dawka w diecie (RDA) na wapń, wydany w 2004 roku przez National Academy of Sciences, zależy od grupy wiekowej:

  • 0 do 6 miesięcy, 210 mg

  • 6 miesięcy do 1 roku, z 270 mg

  • 1 do 3 lat, 500 mg

  • 4 do 8 lat, 800 mg

  • 9 do 18 lat, 1300 mg

  • 19 do 50 lat, 1000 mg

  • 51 do 70 lat, 1200 mg

  • kobiet w ciąży i karmiących w wieku poniżej 19, 1300 mg

  • kobiety w ciąży i karmiące powyżej 19 roku życia, 1000 mg

Wiele niemlecznych pokarmy są bogate w wapń, w tym następujące:

  • zielone warzywa, takie jak Collard zieleni, rzepa, brokuły, jarmuż (Boćwina, szpinak i rabarbar nie są wymienione, ponieważ organizm nie może korzystać z ich zawartości wapnia - zawierają substancje zwane szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia)

  • ryb z miękkich, jadalne kości, takich jak łosoś, sardynki

  • jogurtu z aktywnymi kulturami (może być dobrym źródłem wapnia dla wielu osób z nietolerancją laktozy, jako dowód pokazuje, że kultury bakteryjne wykorzystywane w podejmowaniu jogurt produkować niektóre enzymu laktazy wymaganych do prawidłowego trawienia)

Witamina D jest niezbędna dla organizmu do wchłaniania wapnia, dlatego dieta powinna zapewnić odpowiednią podaż witaminy D. Źródła witaminy D to jaja i wątroba, a także światło słoneczne.