Cambler

Cukrzyca i jedzenie: znalezienie równowagi

Zapewne wiesz, że zdrowe odżywianie to klucz do równoważenia poziomu cukru we krwi. Może to również pomóc schudnąć, czuje się dobrze, i zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Zarządzanie zdrowej diety w codziennym życiu może być trudne. Jest OK, aby zapytać o radę!

Rozważ pracę z cukrzycą profesjonalistą

Jeśli masz problemy przy zachowaniu równowagi w diecie, za pracę z pracownikami służby zdrowia. Służby zdrowia mogą nauczyć się o zdrowym odżywianiu w dzisiejszym świecie i jak zaprojektować plan odżywiania się tam dostać. Mogą również pokazać, jak śledzić, co jesz i jak zrównoważyć jedzenie z aktywności fizycznej.

Lekarz jest zawsze dobrym miejscem do rozpoczęcia. Dietetyka (RD) mogą pomóc opracować plan, który jest odpowiedni dla Ciebie i pomóc znaleźć równowagę między jedzenia to, co chcesz i jeść to, czego potrzebujesz. Można także znaleźć pomoc od biegłego cukrzycy pedagog (CRP) lub poprzez Europejskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego (ADA).

Zaprojektować plan odżywiania

Użyj cukrzycy jedzenia planu wiedzieć, co jeść, kiedy jeść i ile jeść. Ważne jest, aby jeść różnych produktów spożywczych, ponieważ żaden spożywczy lub grupa może spełnić wszystkie potrzeby żywieniowe. Należy pamiętać, że pokarmy zawierające węglowodany zmieni swój poziom cukru we krwi najbardziej. Skrobie i owoce są najwyższe w zawartość węglowodanów.

Jedz pokarmy przyjazne cukrzycy

Postaraj się m.in. zdrowej żywności, takich jak:

  • Fasola i rośliny strączkowe takie jak soczewica

  • Owoce, soki owocowe, ale nie

  • Chude mięso, drób i ryby

  • Odtłuszczone lub niskotłuszczowe produkty mleczne

  • Nie-skrobiowe warzywa (zamiast kukurydzy i ziemniaków)

  • Całe ziarna skrobi

Bądź zdrowa kuchni

Zdrowe techniki gotowania dodać smaku bez dodawania tłuszczu i kalorii. Można to zrobić poprzez:

  • Opiekanie, grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze lub mieszać smażenia jedzenie

  • Wybierając chude mięso, drób i ryby i odcinania nadmiaru tłuszczu przed gotowaniem

  • Zastąpienie składników receptury z wersji niskotłuszczowych

  • Korzystanie marynat niskotłuszczowe, buliony niskotłuszczowe, ocet, sok z cytryny, sos sojowy o niskiej zawartości sodu, salsa, Musztardy, zioła i przyprawy

Śledzić, co jesz

Istnieje kilka sposobów, można zaplanować i śledzić, ile z każdego rodzaju żywności, którą jadłem. Może to zająć trochę prób i błędów, aby znaleźć metodę, która pracuje dla Ciebie. Bez względu na to, który z nich wybrać, staramy się jak najlepiej zmierzyć porcji jak najdokładniej za pomocą miarki, miarki, a skala żywności. Gdy pojawi się zawiesić go, zaczniesz wiedzieć co Porcja to nawet bez mierzenia. Przykłady sposobów, aby śledzić jedzenia m.in.:

Zdrowe odżywianie jest twój cel, ale o to czasami traktuje kuszący. Jeśli trzymać się swojego planu jedzenia, możesz dać sobie, że chyba trochę zaszaleć. Przez planowanie i śledzenie tego, co jadłem przez cały dzień, można znaleźć równowagę.

Wagi żywności i aktywności fizycznej

Co, kiedy i ile można jeść również zależy od poziomu aktywności. Ćwiczenia i aktywność fizyczna pomaga zrównoważyć i kontrolować poziom cukru we krwi. Trzydzieści minut dziennie umiarkowanej aktywności pomaga organizmowi lepiej reagują na insulinę, promuje zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a może pomóc schudnąć.

Przed rozpoczęciem programu ćwiczeń skonsultuj się z lekarzem. Pytań należy zwrócić się do lekarza to:

  • Jakie działania są bezpieczne dla mnie?

  • Powinienem przekąskę przed treningiem?

  • Czy mogę wykonywać gdy mam wysoki poziom cukru we krwi?

  • Czy są jakieś czasy, kiedy nie powinien wykonywać?